Simonjanova apeluje na ruske IT-gigante: Stvoriti platforme koje bi nadmašile zapadne pandane

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaGlavna urednica novinske agencije „Rusija sevodnja“ i televizije RT Margarita Simonjan
Glavna urednica novinske agencije „Rusija sevodnja“ i televizije RT Margarita Simonjan  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Velike ruske IT-kompanije mogu da pomognu u zaštiti prava ruskih medija i informacionog suvereniteta ukoliko stvore platforme koje bi nadmašile zapadne pandane, izjavila je glavna urednica agencije MIA „Rusija sevodnja“ i televizije RT Margarita Simonjan.
„Sve i da napori države budu iscrpni sa stanovišta zakonodavne prakse, prakse sprovođenja prava i borbe protiv nekorektne, neispravne, nelegalne konkurencije, i čak i ako sve ovo magično pobedimo, kao što smo pobedili fašizam, to nije dovoljno, jer je potrebno da naši IT-giganti stvore nešto neizmerno bolje“, izjavila je ona za okruglim stolom „Dvobojni svet: Borba za istinu“, koji se održava u pres-centru agencije MIA „Rusija sevodnja“.

Prema njenom mišljenju, istočni svet je „značajno uznapredovao“ u poređenju sa tehnologijama Jutjuba, Instagrama ili Vocapa. Ona je kao primer navela platforme koje se koriste u Kini.

„To treba učiniti, tome treba da se pridruže napori države, pa se za godinu dana, najviše dve godine nećemo ni sećati kako smo opravdano brinuli što smo izgubili informativni prostor naše zemlje i informacioni suverenitet“, dodala je Simonjanova.

Predstavništvo Gugla u Šangaju - Sputnik Srbija
Rusija će kažnjavati Gugl zbog cenzurisanja Sputnjika, RT i ostalih ruskih medija

Ranije je objavljeno da je ruska služba za nadzor u oblasti komunikacija, informacionih tehnologija i medija Roskomnadzor uputila pismo kompaniji „Gugl“ sa zahtevom da ukine ograničenja koja su uvedena protiv Jutjub kanala „Solovjov lajv“, čiji se video-snimci od oktobra ne pojavljuju na kartici „U trendu“. Ruski nadzorni organ je situaciju okarakterisao kao „pokušaj ograničavanja širenja sadržaja popularnog ruskog autora“.

Prethodno je Roskomnadzor uputio zahteve kompanijama „Fejsbuk“, „Tviter“ i „Gugl“ sa zahtevom da ukinu cenzuru. Kako se navodi, trenutno te platforme ograničavaju pristup sadržaju oko 20 ruskih medija, među kojima su RIA „Novosti“, RT, Sputnjik i „Rusija 1“.

Pored toga, „Jutjub“ je ranije blokirao naloge kanala „Carigrad“, informativnih agencija „Ana njuz“ i „Njuz front“, a takođe je obrisao nalog jednog od glavnih krimskih TV kanala „Krim 24“. „Gugl“ je takođe na teritoriji Rusije ograničio distribuciju filma Aleksandra Rogatkina „Beslan“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala