OZHO usvojila budžet za 2021. godinu, uprkos protivljenju Rusije

© AP Photo / Piroschka van de WouwZgrada Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Hagu
Zgrada Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Hagu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Većina članica Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) odobrila je budžet Organizacije za 2021. godinu, ne uzimajući u obzir primedbe Rusije i niza drugih država.
„Budžet OZHO za 2021. godinu usvojen je značajnom većinom glasova. To je jasan signal podrške organizaciji i njenom osnovnom radu“, saopštila je delegacija Velike Britanije na tviteru.

Stalni predstavnik Rusije pri OZHO Aleksandar Šuljgin je tokom obraćanja na 25. konferenciji zemalja-članica OZHO izjavio da Rusija ne podržava nacrt budžeta Organizacije za 2021. godinu. Kako je rekao, Rusija se kategorički protivi nametanju finansijskih obaveza zemljama-članicama protiv njihove volje u vezi sa nezakonitom delatnošću mehanizma atribucije (mogućnost imenovanja krivca).

Prema mišljenju ruske strane, pojedine članice OZHO, ignorišući mišljenje drugih delegacija, pokušaju da osiguraju svoje interese, nastojeći na „omnibus“ verziji finansijskog dokumenta, koja je neprihvatljiva za druge.

Šuljgin je istakao da „Rusija kao odgovorna država nije imala nameru da otežava rad OZHO“.

„Međutim, mi ne možemo da se pomirimo sa time kako se poslednjih godina odvija rad u okviru budžetskog procesa. Rusija, naravno, shvata značaj usvajanja programa i budžeta Organizacije. Kao i u drugim međunarodnim institucijama, zalažemo se za prioritet usvajanja takvih odluka na osnovu konsenzusa. Nažalost moramo da konstatujemo da je naša Organizacija, pod pritiskom male grupe država, počela da odustaje od te prakse“, konstatovao je ruski predstavnik.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala