Novi kineski stelt bombarder mogao bi nuklearnim raketama da dobaci do Havaja

© AP Photo / John AntczakStelt bombarder B-2
Stelt bombarder B-2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novi kineski stelt bombarder, naoružan nuklearnim raketama, mogao bi da dosegne američke vojne baze daleko van granica zemlje, objavio je britanski tink-tenk institut sa sedištem u Londonu.

Reč je o kineskom bombarderu H-20 koji je još u fazi razvoja, ali u Pentagonu veruju da bi mogao da ima domet od oko 8.000 kilometara, kao i da bi mogao da pogodi američka prekomorska područja, poput Guama. Drugi vojni analitičari smatraju da će tom bombarderu i Havaji biti unutar dometa.

„Naoružan nuklearnim i konvencionalnim raketama, H-20 bi predstavljao veliki proboj u odnosu na prethodnu doktrinu i praksu razvoja opreme kineskog ratnog vazduhoplovstva“, ocenjuje londonski „Rojal United Services Institute“.

U svom izveštaju o vojnoj moći Kine za 2020. godinu, američko Ministarstvo odbrane navelo je da će H-20 verovatno imati domet od najmanje 8.500 kilometara (5.280 milja).

To znači da bi bombarder mogao lako da cilja američke baze na Guamu, strateškoj američkoj teritoriji udaljenoj oko 3.000 kilometara od kineske obale, prenosi „Dejli mejl“.

Kineska vojska najavila je plan za razvoj ovog bombardera još 2016. godine, a prema navodima kineskih medija trebalo je da bude predstavljen ovog meseca. Međutim, zbog epidemije virusa korona to je odloženo.

Bombarder će, kako se dodaje, moći da nosi maksimalan teret od 200 tona.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala