„Moderna“ traži od SAD i EU da odobre njenu vakcinu

CC0 / Pixabay / Vakcina
Vakcina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Farmaceutska kompanija „Moderna“ zatražila je od američkih i evropskih regulatora da dozvole upotrebu njene vakcine protiv koronavirusa.

Kompanija je tražila od američke Uprave za hranu i lekove (FDA) da preispita prošireni skup podataka, koji pokazuje da je vakcina 94,1 odsto efikasna u sprečavanju kovida-19 i 100 odsto efikasna u sprečavanju teških slučajeva bolesti, prenosi Tanjug.

Članovi FDA sastaće se sa savetodavnim odborom u decembru kako bi razmotrili prijave „Moderne“ i kompanije „Fajzer“, koja je prva aplicirala za hitnu dozvolu za upotrebu vakcine protiv korona virusa.

Neposredno pre „Moderne“, kompanija „Fajzer“ i njen nemački partner „Biontek“ zatražili su da započnu vakcinacije u SAD u decembru.

Moderna je svoju vakcinu razvila sa američkim Nacionalnim institutom za zdravlje, a tokom vikenda je dobila konačne rezultate koji pokazuju da je efikasna u više od 94 odsto slučajeva, prenosi „Glas Amerike“.

Od 196 slučajeva kovida-19 do sada, u njenoj studiji u Americi, 185 učesnika testiranja dobilo je placebo a 11 pravu vakcinu. Jedini ljudi koji su se teško razboleli, 30 učesnika među kojima je jedna osoba preminula, primili su lažne vakcine.

Evropski pandan FDA – Evropska agencija za lekove saopštila je da je takođe spremna da brzo da zeleno svetlo za hitnu upotrebu vakcine.

FDA je obećala da će, pre nego što odluči da dozvoli vakcinaciju za kovid 19, njeni naučni savetnici voditi javnu debatu o tome da li ima dovoljno dokaza za efikasnost svog pojedinačnog kandidata za vakcinu.

Prvo će „Fajzer“ i „Biontek“ 10. decembra predstaviti podatke koji pokazuju da je njihova vakcina efikasna u 95 odsto slučajeva. „Moderna“ očekuje da je njen red „na sudu nauke” nedelju dana kasnije, 17. decembra.

Ako FDA dozvoli hitnu upotrebu, „Moderna“ očekuje da će 20 miliona doza biti spremno u SAD do kraja godine. Primaocima će biti potrebne dve doze, tako da je količina dovoljna za 10 miliona ljudi.

„Fajzer“ očekuje da do kraja decembra ima 50 miliona doza za globalnu upotrebu. Polovina, dovoljna za oko 12,5 miliona ljudi, označena je za upotrebu u SAD, prenosi Politika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala