Krivokapić dostavio predlog vlade: Zaokret od privatnih interesa ka boljitku građana

© AP Photo / Risto BozovicZdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija
Pratite nas
U ovom trenutku u prvom planu buduće vlade su ekonomija, borba sa kovidom i vladavina prava, čime bi se napravio zaokret od dosadašnje politike i okrenuli bismo se prosperitetu i boljitku Crne Gore, najavio je mandatar Zdravko Krivokapić.

On je juče Skupštini dostavio predlog programa nove vlade, u kome je kao prioritete naveo i borbu protiv korupcije i kriminala, smanjenje troškova javne potrošnje, ravnopravnost svih građana, dobrosusedske odnose sa zemljama okruženja i prijateljske sa ostalim zemljama, stvaranje poverenja u državnu administraciju, obezbeđenje fer izbornih uslova.

Takođe i dostupnost informacija, eliminisanje diskriminacije, slobodu medija, veroispovesti....

On podseća na izbornu pobedu 30. avgusta, navodeći da bi njegova vlada trebalo da bude prva demokratska i da su potpuno svesni da je njihova obaveza „istorijska i neponovljiva“.

„Glavni cilj nove vlasti je da jednom kada odemo sa ovih funkcija, Crna Gora bude uređenija i bogatija nego što je to sada“, naveo je u dokumentu o kome će poslanici početi raspravu 2. decembra a glasati, kako je planirano, verovatno 4. decembra.

Neće nametati diktat, bivša vlast bila usmerena ka bogaćenju pojedinaca

Mandatar je naveo da će na promenama za boljitak građana i društva raditi zajedno sa Skupštinom i da izvršna vlast, kako je kazao, neće kao do sada nametati dikatat.

Dodao je i da za sadašnje loše stanje krivicu ne snose građani već bivša vlast, koja je bila nedosledna i čiji je politički pristup, kako je naveo, bio usmeren ka interesima i bogaćenju pojedinaca.

„Želim da ispunim očekivanja svih koji su glasali za promene, ali i da odagnam strahove i bojazni onih koji se promena plaše. Stanje koje zatičemo možemo s pravom nazvati svojevrsnim državnim udarom – situacija u javnim finansijama je ozbiljna, administrativni aparat preglomazan i neefikasan, epidemiološka situacija izazvana virusom kovid je izvan kontrole, zdravstveni sistem je nadomak kolapsa, dok je medicinsko osoblje na ivici izdržljivosti. Regularnost obrazovnog procesa je pod znakom pitanja, nezaposlenost svakim danom raste usled snažne ekonomske recesije, a građani su odavno izgubili poverenje u institucije”, podsetio je on.

Zajednički ciljevi

Mandatar u ekspozeu podseća da je sa liderima partija iz vladajuće koalicije potpisao Sporazum o prioritetima, ali se, kako kaže, njihovi zajednički imenitelji prepoznaju i u sledećim ciljevima:

​„Konsolidacija javnih finansija uz presek zatečenog stanja nakon preuzimanja vlasti, odlučna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i suzbijanje sive ekonomije uz pooštravanje kaznene politike za krivična dela iz ovih oblasti, donošenje hitnih mera i plana za borbu protiv novog virusa korona u okvirima pandemije kovida 19 sa održivim sistemom zdravstvene zaštite, temeljna reforma izbornog zakonodavstva i stvaranje uslova za održavanje prvih fer i slobodnih izbora, izmene, dopune i revizija svih diskriminatornih zakonskih i podzakonskih akata, sa prioritetom donošenja u što kraćem roku izmena i dopuna Zakona o slobodi veroispovesti“.

Zakoni o poreklu imovine, lustraciji...

To se poklapa sa predlogom sporazuma koji je URA prošlog meseca uputila nosiocima pobedničkih izbornih lista, ali koji nije potpisan.

Krivokapić u tom kontekstu najavljuje i donošenje zakona o porijeklu imovine, lustraciji, o vladi, Skupštini, planiranju prostora i izgradnji objekata, kao i sprovođenje seta mera iz oblasti zaštite životne sredine sa ciljem brendiranja Crne Gore kao istinske ekološke države i reviziju i preispitivanje svih koncesionih ugovora.

On je najavio i pokretanje finansijskih istraga o poreklu imovine u svim očiglednim slučajevima nesrazmere imovine i prihoda.

„Jedan od nezaobilaznih poteza nove vlade biće ukidanje NKT-a, koje nema zakonsku osnovu i politički je kreirano telo, te kreiranje stručnog tela u skladu sa zakonom, sastavljenog od zdravstvenih radnika i stručnih lica”, naveo je mandatar.

Najavio je i donošenje deklaracije o trajnoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana, kao i izmene Zakona o energetici i reformu zdravstvenog sistema.

Punom parom u EU

Krivokapić je kazao da će punim kapacitetom nastaviti pregovore sa EU, kako bi Crna Gora što pre postala njena punopravna članica.

On podseća na ocene o nezakonitom trećem mandatu predsednice Vrhovnog suda, neizboru vrhovnog tužioca....

„Kriminalnom scenom i dalje dominiraju obračuni bandi i česta ubistva koja se dešavaju i u zemlji i u inostranstvu. Broj procesuiranih slučajeva šverca cigareta je i dalje nedovoljan imajući u vidu procenjeni obim šverca iz, ka, i preko teritorije Crne Gore“, ocenjuje Krivokapić.

Kaže i da u proteklom periodu nije bilo nikakvog napretka na polju slobode informisanja, da nisu rešeni napadi na novinare.

„Ove godine možemo konstatovati i naročita ugrožavanja slobode izražavanja, jer je vlast hapsila i sudski gonila i novinare i građane zbog ispoljenih stavova na internet prostoru i društvenim mrežama. Izveštaji o prekomernoj upotrebi sile od strane policije i mogućoj torturi upućuju na to da je potrebna efikasna istraga“, navodi se u ekspozeu.

Sastav Krivokapićeve vlade je isti, kao što je i objavio pre nekoliko dana, prenose Vijesti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala