Bitka u EU prelazi na skijališta: Berlin traži hitno zatvaranje, države se opiru

CC0 / Pixabay / Skijalište
Skijalište - Sputnik Srbija
Pratite nas
U jeku epidemije virusa korona, a uoči novogodišnjih i božićnih praznika, Evropa se našla pred novom dilemom — da li zatvoriti skijališta.

Debata se rasplamsala nakon što je nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala na zatvaranje svih skijališta u Evropi do 10. januara, čemu se usprotivila Austrija.

„Sezona skijanja se bliži. Pokušaćemo da na evropskom nivou dođemo do rešenja oko zatvaranja svih skijališta“, rekla je nedavno kancelarka Merkel u nemačkom parlamentu, dodavši da s obzirom na otpor Austrije to možda neće biti moguće.

U prvom talasu pandemije na početku godine mnogi Nemci zarazili su se u austrijskom skijalištu Išgl, a Nemačka je još prošlog meseca izdala upozorenja za putovanja u popularna skijališta u Austriji, Italiji i Švajcarskoj.

Zatvorena skijališta — veliki gubici, ko će to da plati?

Kancelarija austrijskog ministra finansija upozorila je da bi zatvaranje skijališta zemlju koštalo oko 2,4 milijarde evra u izgubljenim prihodima tokom božićne sezona od tri nedelje.

„Ako EU zaista želi zatvaranje, mora to da plati“, poručio je austrijski ministar ministar Gernot Bluemel.

Francuska vlada je odlučila da skijališta moraju da ostanu zatvorena do početka sledeće godine, iako 15. decembra stupa na snagu odluka o ukidanju strogih mera.

Švajcarska, koja nije članica EU, odlučila je da skijališta budu otvorena uz primenu mera.

Zaštitne maske u izlogu prodavnice u Beču. - Sputnik Srbija
Austrijski model unikatan u svetu: Ni u porodici ne smeš da vidiš svakoga zbog korone

„U Švajcarskoj je situacija mnogo lakša, još se može skijati, to je uvek bio cilj. Očigledno uz poštovanje veoma strogih mera moramo da imamo planove zaštite i stvari moraju biti jasne“, rekao je ministar zdravlja Alen Berse Berse na konferenciji za novinare u Bernu.

Italijanski premijer Đuzepe Konte je, nakon izjave da „nema ništa od skijanja za božićne i novogodišnje praznike“, pozvao je Evropsku uniju da uskladi pravila u vezi sa božićnim praznicima i korišćenjem skijaških objekata, a imajući u vidu situaciju s pandemijom korona virusa.

Ski staze u Italiji trenutno su zatvorene zbog vanrednog stanja uvedenog zbog korona virusa, kao i drugi sportski objekti, poput bazena i teretana.

Italijanski regioni u kojima se nalaze skijališta, međutim, vrše pritisak da se ponovo otvore staze za sezonu praznika, navodeći da će u suprotnom ekonomska šteta biti nepopravljiva.

Na vest da ovogodišnja skijaška sezona neće biti kao prethodnih godina, pobunili su se predsednici severnih italijanskih regija gde se nalaze poznati skijaški centri.

Zatvoreni centri zimskog turizma znače desetine miliona evra zarade manje, koliko godišnje turisti ostavljaju u vreme zimskih praznika na kraju godine, navodi Tanjug.

Bugarska ne planira da otkaže skijanje tokom praznika, a tri glavna zimska centra, Bansko, Pamporovo i Borovec biće otvoreni u decembru. Restorani i barovi ostaće zatvoreni do 21. decembra, ali hoteli i odmarališta primaju rezervacije.

Ovim povodom oglasila se i Evropska komisija, navodeći da svaka zemlja članica treba sama da odluči da li će otvarati skijališta za predstojeće praznike, navodi portal „Biznis“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala