Zapad konačno počeo da primećuje efikasnost ruske vakcine „Sputnjik V“

© Sputnik / Viktor Tolochko / Uđi u bazu fotografijaVakcina "Sputnjik V"
Vakcina Sputnjik V - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nakon više meseci potpunog ćutanja o ruskoj vakcini na Zapadu, prošle nedelje je postignut odlučujući uspeh: efikasnost ruske vakcine je više puta potvrđena u naučnim i medicinskim ustanovama različitih zemalja, a vest o tome je postala jedna od glavnih u medijima.

Ovo je proboj u pogledu informacione komponente, rekao je Kiril Dmitriev, izvršni direktor Ruskog fonda za direktna ulaganja (RFPI).

„To je zbog četiri ključna faktora. Prvi je taj što smo saopštili da je vakcina visoko efikasnosna, iznad 95 odsto, što je mnogo više od efikasnosti, na primer, vakcine 'Astra zeneka', koja iznosi 62 odsto. Drugi je taj što smo dali mnogo nižu cenu nego američke vakcine, a takođe i činjenica da se naša vakcina može transportovati na temperaturi od +2 do +8 stepeni i da je naša vakcina bezbedna jer je zasnovana na humanom adenovirusu. I to su četiri važne poruke koje svet počinje da razume, to su prednosti ruske vakcine“, rekao je izvršni direktor RFPI.

Interesovanje Evropljana za ruski razvoj vakcine je potpuno praktičan, i to uprkos činjenici da farmakološki giganti Evropske unije rade na sopstvenom razvoju. Evropska agencija za lekove, koja odlučuje o prijemu lekova na tržište EU, započela je pregovore sa proizvođačem ruske vakcine.

U međuvremenu, Mađarska je već dobila uzorke vakcine „Sputnjik V“ i želi da je proizvodi u svojoj zemlji za svoje tržište. Moskvu je posetila i delegacija francuskog Komiteta za borbu protiv virusa korona. Saradnja je dogovorena na predsedničkom nivou: Vladimir Putin i Emanuel Makron dele mišljenje da se protiv pandemije treba boriti zajedničkim snagama.

„Francuzi su zainteresovani za rusku vakcinu jer je napravljena uz pomoć potpuno nove tehnologija koja je vrlo perspektivna. Ovo je takozvana vektorska vakcina. Ona je stvorena na adenovirusnoj platformi, odnosno, virus u vakcini nije sposoban za razmnožavanje i ne predstavlja nikakvu pretnju po čoveka“, rekao je profesor Univerziteta u Strazburu Stefan Gajet.

Više od 50 zemalja je pokazalo interesovanje za vakcinu. Postignuti su dogovori sa Brazilom i Kinom, a najbliži početku proizvodnje „Sputnjik V“ su Indijci koji nameravaju da proizvedu 100 miliona doza vakcine godišnje.

„Odabrali smo 'Sputnjik V' jer američka vakcina 'Fajzer' zahteva čuvanje na -70 stepeni. Pored toga, 'Sputnjik V' sadrži adenovirus, odnosno oslabljeni virus, i to nam se čini bezbednijim“, objasnio je indijski mikrobiolog Debkishor Gupta.
© Foto : RFPI i Centr imeni Gamalei / Uđi u bazu fotografijaSigurnost garantuje sama metoda: mali fragment koronavirusa se stavlja u adenovirus koji je genetski modifikovan i nije sposoban za razmnožavanje. Na taj način infekcija se ne razvija, već se stvaraju antitela.
Zapad konačno počeo da primećuje efikasnost ruske vakcine „Sputnjik V“ - Sputnik Srbija
Sigurnost garantuje sama metoda: mali fragment koronavirusa se stavlja u adenovirus koji je genetski modifikovan i nije sposoban za razmnožavanje. Na taj način infekcija se ne razvija, već se stvaraju antitela.

Naime, sigurnost garantuje sama metoda: mali fragment koronavirusa se stavlja u adenovirus koji je genetski modifikovan i nije sposoban za razmnožavanje. Na taj način infekcija se ne razvija, već se stvaraju antitela.

Cena „Sputnjika V“ je takođe važan argument. Vakcine koje se proizvode u Nemačkoj i SAD će biti za dva do tri puta skuplje od ruske vakcine za strane kupce. Vrednost ruske vakcine se procenjuje na oko 20 dolara za dve neophodne injekcije.

U tom kontekstu, protekcionizam evropskih zvaničnika koji zaključuju ugovore o isporuci vakcina sa anglo-švedskom kompanijom „Astra zeneka“ ne deluje baš motivisano. Ali frazom „veliki skandal“ britanski mediji su opisali nešto drugo. U pitanju je nedovoljna efikasnost te vakcine koja je stvorena na osnovu adenovirusnih vektora majmuna. Jednostavno posledice uticaja takvog virusa na čoveka nisu proučene i ne može se garantovati bezbednost te vakcine.

„Astra zeneka“ se osigurala na ovaj način: prema navodima belgijskog izdanja DHnet, „problem je u tome što se farmakološki gigant ogradio i tako dobio imunitet od bilo kakvih pravnih sankcija u slučaju da upotreba vakcine na kraju proizvede negativne neželjene efekte“.

Briselski zvaničnici su odlučili da kupuju lek za zemlje EU, uprkos izrečenim sumnjama koje se odnose na falsifikovanje ispitivanja dobrovoljaca: naučnici iz Oksforda, koji rade zajedno sa „Astra zeneka“, primetili su blage neželjene efekte, a tokom istrage se ispostavilo da su dobrovoljci dobijali samo dozu vakcine upola manju od neophodne, i pored toga među dobrovoljcima nije bilo starijih ljudi. Zbog toga je efikasnost vakcine počela da izgleda pristojno — na nivou od 90 odsto.

Savetnik predsednika SAD za vakcine Monsef Slavi u intervjuu za „Blumberg“ značajno je izmenio ovu cifru. On je rekao novinarima da se režim doziranja, u kojem su dobrovoljci prvo dobijali polovinu doze, a zatim i punu dozu, koristio za grupu ne stariju od 55 godina. Međutim, u grupi u kojoj su dobrovoljci dobili dve pune doze i gde se pokazalo da je vakcina efikasna 62 odsto, bilo je ljudi starijih od ovog uzrasta.

Efikasnost od 62 odsto je kritično niska u poređenju sa efikasnošću „Sputnjika V“ od 95 odsto. Ali veliki novac je u igri i najveće zapadne farmakološke kompanije se bore za njega najbolje što mogu. Britanski „Fajnenšel tajms“ je izračunao: reč je o 10 milijardi dolara godišnje, veličina tržišta vakcine protiv kovida-19 je jednaka godišnjem prihodu od prodaje ukupno 10 najpopularnijih lekova na svetu! Sve izgleda kao da su evropski zvaničnici, više nego za pobedu nad kovidom 19, zainteresovani za očuvanje trenutnog tržišnog udela zapadnih farmakoloških giganata.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala