Vanredna situacija proglašena u Leskovcu, Ivanjici, Lučanima i Bajinoj Bašti

Pratite nas
Štab za vanredne situacije grada Leskovca zbog pogoršanja epidemijske situacije proglasio je vanrednu situaciju. Usled pogoršanja epidemiološke situacije i širenja zarazne bolesti kovid 19, proglašena je vanredna situacija na teritorijama opština Ivanjica i Lučani.

Ta odluka je doneta nakon što je protekle nedelje zabeležen dvostruko veći broj obolelih nego prethodne, a povećao se i broj pacijenata u Kovid ambulantama.

Dnevno se pregleda oko 300 osoba, a za nedelju dana popunjeno je 75 odsto kapaciteta kovid bolnice, prenosi RTS.

Gradonačelnik i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Goran Cvetanović rekao je da je u poslednja 24 časa iz niških laboratorija za grad Leskovac stigao 151 rezultat testiranja, od čega je 46 pozitivno, dok se čeka još 74 rezultata analiza.

"U leskovačkoj kovid bolnici je trenutno 145 hospitalizovanih pacijenata, 108 iz Leskovca, bilo je 14 prijema, nije bilo otpusta, jedan pacijent je upućen u KC Niš, a troje pacijenata je preminulo, starosti 84, 61 i 72 godine iz Leskovca, Lebana i Surdulice. Na kiseoniku je 105 pacijenata, a na respiratoru 4", rekao je Cvetanović na sednici Štaba, a navedeno je na zvaničnom sajtu Grada Leskovca.

On je apelovao na sve Leskovčane da shvate težinu epidemiološke situacije, ali i nezavidnog položaja zdravstvenih institucija i zaposlenih u zdravstvu.

"Do sada su one uspevale da odgovore izazovima, ali je alarmantan podatak da broj hospitalizovanih osoba raste brzo i da je samo za nedelju dana, od poslednje sednice štaba, popunjenost kapaciteta povećana za 75 odsto. Nalazimo se u teškoj situaciji i ukoliko se oprez ne poveća, može doći do preopterećenja zdravstvenog sistema", ukazao je Cvetanović.

Dodao je da je Dom zdravlja prošle nedelje oformio i četvrtu kovid ambulantu, da zaposleni imaju mnogo posla, jer broj pregleda iz dana u dan raste i izvrši se skoro 300 pregleda dnevno.

Ukazao je i da Opšta bolnica Leskovac svakodnevno troši višemesečne zalihe kiseonika, ali da je pre ovog talasa obezbeden rezervoar većeg kapaciteta, kao i kiseonička mesta za sve krevete na grudnom, infektivnom i onkološkom odeljenju.

Preneo je podatke iz leskovačke bolnice, da će pacijenti sa negativnim PCR testom, a sa ambulantnom terapijom, iz bolnice biti premešteni u Službu za palijativnu negu u Vlasotincu, do potpunog oporavka, kako bi se rasteretile niške i leskovačke ustanove.

Načelnik Jablaničkog upravnog okruga Miloš Ćirić rekao je da je na osnovu nadzora Inspekcije za rad izvršenog 26. i 27. novembra ustanovljeno da se u velikim korporacijama na teritoriji Leskovca poštuju sve epidemiološke mere koje je naložio republički Krizni štab.

Štab je usvojio predlog mera, koji obuhvata povećanje broja vozila u prevozu, pojačanu dezinfekciju površina, pojačanu dezinfekciju vozila u prevozu, rigoroznu kontrolu poštovanja naloženih mera u ugostiteljskim, prodajnim i drugim objektima, kao i meru da je u navedenim objektima obavezno istaci informaciju o površini i maksimalnom broju istovremenih korisnika.

Što se tiče stambenih zgrada dezinfekciju zajedničkih prostorija neophodno je vršiti jednom dnevno, a dezinfekciju rukohvata više puta dnevno.

Na kraju sednice Štaba upućen je apel građanima da se pridržavaju svih mera, nošenja maski, držanja distance, izbegavanja okupljanja, uz preporuku da predstojeće slave obeleže u krugu porodice, prenosi Tanjug.

Raste broj pozitivnih u Bajinoj Bašti

Zbog povećanog broja pregleda i svakodnevnog porasta broja pozitivnih na kovid-19, stacionar u Domu zdravlja u Bajinoj Bašti od juče je pretvoren u privremenu kovid bolnicu, gde je do podneva smešteno šestoro kovid pacijenata, izjavila je v.d. direktora Doma zdravlja dr Dušica Jovanović.

"Prostor ginekologije pretvoren je u ambulantu gde će se obavljati PCR testiranje, antigenska testiranja građana, a sama ginekologija je premeštena u prostorije fizikalne medicine", izjavila je dr Jovanović.

Ona je istakla da se broj pozitivnih na korona virus na dnevnom nivou kreće oko 35, što je između 50 i 70 odsto pozitivnih, a to je kako je rekla, najveći broj potvrđenih slučajeva od početka epidemije.

Prema njenim rečima, samo u u proteklih sedam dana, od 23. do 30. novembra, u kovid ambulanti obavljeno je 728 pregleda, od kojih je 416 prvih pregleda, prenosi Glas Zapadne Srbije.

Jovanović dodaje da je razlog za pogoršanje epidemiološke situacije neodgovorno ponašanje i nepridržavanje mera, na prvom mestu kontakata.

"Ljudi se okupljaju kako na slavama tako i na nekim drugim mestima iz nekih drugih razloga, nepoštujući fizičku distancu. U kojoj meri ćemo mi kao zdravstveni radnici to izdržati, vreme će pokazati", ističe Jovanović.

Trenutno se u izolaciji nalazi 208 osoba koji su ili pozitivni na kovid ili su bili u kontaktu sa osobama kod kojih je potvrđeno prisustvo infekcije.

Na bolničkom lečenju u Užicu trenutno je 10 pacijenata.

Dodatni problem, kako je rekla dr Jovanović, predstavlja obolelo medicinsko osoblje, kao i troje medicinskih radnika poslatih na ispomoć u kovid bolnicu u Užice.

Trenutno je sedam medicinskih radnika pozitivno na virus korona, od kojih je jedan lekar.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala