Tramp proširio „listu za odstrel“

© AP Photo / Andy WongKina aktivirala novo oružje protiv Amerike...
Kina aktivirala novo oružje protiv Amerike... - Sputnik Srbija
Pratite nas
Administracija američkog predsednika Donalda Trampa spremna je da na crnu listu kineskih, navodno vojnih, kompanija doda proizvođača čipova „Semikondaktor Manufakturing Internešenel“ (SMIC) i proizvođača nafte i gasa „Čajna Nešenal Ofšor Ojl Korporejšen“ (CNOOC), javio je Rojters, pozivajući se na uvid u američke dokumente i izvore.

To znači da bi se ovim kineskim gigantima ograničio pristup američkim investitorima, čime bi Vašington dodatno zaoštrio tenzije sa Pekingom uoči zvaničnog proglašenja rezultata predsedničkih izbora.

Britanska agencija je ranije ovog meseca izvestila da Ministarstvo odbrane SAD planira da proširi crnu listu za još četiri kineske kompanije koje su, kako se navodi, u vlasništvu ili pod kontrolom kineske vojske, čime bi njihov broj dostigao 35 firmi.

Nedavnom izvršnom naredbom predsednika Donalda Trampa američkim investitorima bi bilo zabranjeno da kupuju hartije od vrednosti kineskih kompanija koje kotiraju na berzi počev od kraja sledeće godine.

Strogo poverljivi dokument - Sputnik Srbija
Procurio dokument: Amerika smislila plan da obuzda Kinu i ostane na čelu svetskog poretka

Za sada nije poznato kada bi nova mera mogla da bude objavljena u Federalnom registru.

Na „listi za odstrel“ su, prema dokumentima i izjavama tri izvora, još i „Čajna Konstrakšen Tehnolodži“ i „Čajna Internešnal Endžinijering Konsalting“. 

Iz SMIC-a su saopštili da nastavljaju „konstruktivan i otvoren kontakt sa vladom SAD“ i da su njihovi proizvodi i usluge namenjeni isključivo za civilnu i komercijalnu upotrebu.

„Kompanija nema veze sa kineskom vojskom i ne proizvodi za bilo kakve krajnje vojne korisnike ili vojnu upotrebu“, ističe se u saopštenju.

Akcije ove kompanije su danas na zatvaranju kineske berze bile u minusu od 2,7 posto.

Kompanija CNOOC, čije su se akcije stropoštale za skoro 14 procenata nakon izveštaja Rojtersa, objavila je na berzi da nije dobila nikakvo formalno obaveštenje od relevantnih američkih vlasti, preneo je Tanjug.

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing izjavila je povodom vesti o planiranom potezu Vašingtona da se Kina nada da SAD neće podizati barijere i prepreke u saradnji i diskriminisati kineske firme.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala