Ruski diplomata: Saradnja Moskve i Vašingtona utiče na blagostanje planete

© AFP 2023 / MLADEN ANTONOVZastave Rusije i SAD postavljene na aerodromu Vnukovo za doček američkog državnog sekretara u Moskvu
Zastave Rusije i SAD postavljene na aerodromu Vnukovo za doček američkog državnog sekretara u Moskvu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Unutrašnjost Amerike još uvek nije zahvatila vašingtonska rusofobija i predstavlja osnovu za saradnju, rekao je ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov.
„Zajednička istorija i bliske humanitarne veze ostaju osnova za rusku i američku saradnju. To se vidi u praksi daleko od Vašingtona, na mestima gde bilateralne veze još uvek nije pokvarila toksična atmosfera rusofobije", rekao je Antonov u članku za „San Francisko ekzaminer“, objavljenom na Fejsbuk stranici ruske diplomatske misije.

Ambasadorov članak se vremenski podudara sa rusko-američkim forumom „Dijalog Fort-Ros“, koji se otvara 30. novembra.

🇷🇺🇺🇸 On the eve of the #FortRossDialogue 2020 San Francisco Examiner publishes Ambassador Antonov's article "Connected...

Posted by Embassy of Russia in the USA / Posolьstvo Rossii v SŠA on Nedelja, 29. novembar 2020.
Prema rečima ambasadora, Rusa ima u skoro svakoj američkoj državi.
„Prema različitim procenama, u Americi živi tri i po do pet miliona stanovnika koji govore ruski“, rekao je Antonov.
„Komercijalni interes je jedna od pokretačkih snaga koja gura Rusiju na direktan dijalog sa američkim državama i obrnuto“, navodi se u članku.

„Naravno, potencijal veza između dve države na nivou gradova i regiona još nije realizovan. Preostaje još mnogo toga da se one diverzifikuju i dijalog pretoči u konkretne projekte. Međutim, činjenica da takvi socijalni, humanitarni i ekonomski odnosi nalaze svoje mesto uprkos opštoj nepovoljnoj klimi odnosa, ohrabruje. Naš zajednički zadatak je da na svaki način negujemo to seme saradnje. Oni pomažu u jačanju međusobnog razumevanja Rusa i Amerikanaca i mogu biti 'zaštitna mreža' kako bilateralne kontradikcije ne bi otišle predaleko. Ne smemo zaboraviti da interakcija Moskve i Vašingtona i dalje ozbiljno utiče na ključne globalne procese i blagostanje čitave planete “, zaključio je diplomata.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala