Rusija planira da „ozeleni“ privredu

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaUlaz u zgradu Ministarstva za ekonomski razvoj Rusije
Ulaz u zgradu Ministarstva za ekonomski razvoj Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo ekonomskog razvoja Rusije izdalo je predlog zakona o prilagođavanju ruske ekonomije klimatskim promenama, koji bi delatnost vlasti podigao na novi nivo, piše list „Vedomosti“.

U Rusiji je od januara na snazi Nacionalni plan za prilagođavanje na klimatske promene, ali je do sada njegovo sprovođenje, uključujući i ekonomske aspekte, bilo u nadležnosti posebne vladine komisije. Plan je da to postane nezavisno područje delovanja vlasti, koje će domaću ekonomiju uskladiti sa međunarodnim ekološkim standardima.

Lednik na ostrvu Čampa u arhipelagu Zemlja Franje Josifa - Sputnik Srbija
Rusija u februaru lansira prvi satelit za posmatranje klime na Arktiku

Autori zakona napominju da se u Rusiji godišnje dogodi oko hiljadu vremenskih nepogoda, pritom njih 35-45 procenata šteti ekonomiji i egzistenciji stanovništva. Ministarstvo je zabrinuto zbog klimatskog zagrevanja, koje je u Rusiji dva i po puta ispred svetskog proseka. Takva dinamika je tipična za sve delove zemlje, što dodatno povećava rizik od nepovoljnih klimatskih pojava.

Prema proračunima Ministarstva za ekonomski razvoj, godišnja ekonomska šteta od nepovoljnih vremenskih uslova iznosi 30-60 milijardi rubalja. Između ostalog, klimatske promene negativno utiču na infrastrukturu, pre svega na puteve i dalekovode, prinose useva i zdravlje ljudi.

Predstavnici ministarstva napominju da će nakon usvajanja zakona na saveznom nivou biti važno razviti planove prilagođavanja za određene sektore privrede. Zaštita životne sredine postaje aktuelna za sve veći broj kompanija koje se suočavaju sa posledicama klimatskih promena u svojim aktivnostima.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala