Na meti američkih sankcija i ruski „nuklearni tegljač“

© NASA . Mark GarciaPun Mesec iznad Tihog okeana
Pun Mesec iznad Tihog okeana - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki Kongres planira da uvede sankcije kompanijama „Roskosmosa“ koje rade sa radioaktivnim materijalima, uključujući i projekat svemirskog „nuklearnog tegljača“, rekao je zamenik generalnog direktora državne korporacije Sergej Dubik.
„To su preduzeća koja rade sa radioaktivnim izvorima, što se, očigledno, tiče našeg projekta nuklearnog tegljača“, rekao je Dubik u Savetu Federacije, pozivajući se na sankcije koje američki Senat planira protiv „Roskosmosa“.

Prema njegovim rečima, ova tehnologija je važna za istraživanje Meseca, a samim tim Sjedinjene Američke Države „pokušavaju da ograniče konkurenciju“ u istraživanju Zemljinog satelita.

Izvršni direktor „Roskosmosa“ Aleksandar Blošenko objavio je da državna korporacija radi na projektu za višekratnu upotrebu kosmičkog nuklearnog tegljača „Nuklon“. Prema njegovim rečima, uređaj će moći da leti sa Venere do Jupitera u jednoj misiji, a već prvo lansiranje sonde postaće punopravna naučna misija.

Zastave SAD i Rusije - Sputnik Srbija
Reakcija Rusije na nove američke sankcije: Pokušaj da se maksimalno „uguši“ vojna industrija

„Želimo da letimo do Meseca, a u istoj misiji posle Meseca da letimo oko Venere na koju ćemo poslati satelit kako bismo dobili naučne podatke. Dalji tranzit bi bio prema Jupiterovim satelitima takođe sa određenim korisnim opterećenjem“, rekao je Blašenko.

On je saopštio da bi letelica mogla da se koristi kao tegljač za isporuku tereta na udaljene tačke i za pogon tih tereta.

Prvi zamenik šefa „Roskosmosa“ Jurij Urličič je saopštio da prototipovi nuklearne elektrane trebalo bi da budu gotovi 2025. godine.

Prvi let „nuklearnog tegljača“ planiran je oko 2030. godine.

U oktobru je objavljeno da je „Roskosmos“ izdvojio skoro 4,2 milijarde rubalja za izradu idejnog projekta svemirske sonde sa nuklearnom elektranom „Nuklon“.

Razvoj nuklearne elektrane klase megavata započeo je 2010. godine. Planirano je da se koristi u orbitalnom tegljaču projektovanom za proučavanje Meseca i dubokog svemira. Razvoj vrši „Keldiš centar“. U početku je završetak radova bio planiran za 2015. godinu, a prvi let tegljača za 2018. godinu, međutim, datumi su pomerani nekoliko puta.

Nuklearna energija je već korišćena u svemiru. U periodu od 1970. do 1988. godine u SSSR-u su lansirane 32 svemirske letelice sa termoelektričnom nuklearnom elektranom, a u periodu od 1960. do 1980. godine razvijen je i testiran nuklearni raketni motor na poligonu Semipalatinsk u Kazahstanu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala