Oglasila se Evropska komisija povodom proterivanja ambasadora: Varhelji je bio sasvim jasan

© AFP 2023 / JOHN THYSZgrada Evropske komisije u Briselu
Zgrada Evropske komisije u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska komisija ocenjuje da je jasna poruka komesara za proširenje Olivera Varheljija kojom je pozdravljena odluka Srbije da povuče otkazivanje gostoprimstva ambasadoru Crne Gore, a Podgorica pozvana da učini isto.

Na konstataciju crnogorskih državnih medija da je takav stav izazvao brojne reakcije u Crnoj Gori, u Evropskoj komisiji ponavljaju da je poštovanje dobrosusedskih odnosa i saradnje osnova za napredak ka EU, ali i za procese stabilizacije i pridruživanja regiona.

„EU poziva na izbegavanje svih poteza koji mogu da ugroze međusobne prijateljske odnose. Očuvanje dijaloga i klime poverenja je od najveće važnosti posebno za zemlje koje su na putu ka EU“, kaže portparolka Komisije Ana Pisonero.

Pisonero naglašava da i Srbija i Crna Gora solidno napreduju ka EU.

U Evropskoj komisiji nisu odgovarali na potpitanja crnogorskih medija koja su se odnosila na „poznavanje istorijskih činjenica“ koje su dovele do odluke Podgorice o proterivanju ambasadora Srbije, kao ni na to da li je EU isto tražila od Beograda kada je 2008. godine proteran ambasador Crne Gore zbog priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, preneo je Tanjug.

U poslednjem izveštaju Evropske komisije, ali i nacrtu zaključaka Saveta EU, konstatuje se da Srbija nastavlja svoj pozitivan angažman kada je reč o regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima.

Podsetimo, Varhelji je pozdravio to što je Vlada Srbije povukla odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića i pozvao Crnu Goru da uradi isto. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala