Oglasila se Ambasada Irana u Beogradu: Cionistički režim umešan u kukavičko ubistvo naučnika

© AP Photo / Ronald ZakZastava Irana
Zastava Irana - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasada Islamske Republike Iran u Beogradu oštro je osudila ubistvo naučnika Mohsen Fahrizade i navela da iza atentata stoji cionistička vlada, kao i da IRan zadržava pravo da počinioce kazni.

 

U saopštenju za javnost koje je Ambasada poslala navodi se da je Fahrizade šehid Mohsen Fahrizade je bio zvaničnik Vlade Islamske Republike Iran i jedan od istaknutih naučnika.

„Među zaslugama dr Mohsena Fahrizadea je vođenje i upravljanje razvojem seta za otkrivanje virusa kovida 19 i njegovi napori u borbi protiv širenja virusa“, piše u saopštenju i dodaje se:

„Njegovo ubistvo predstavlja jasno kršenje međunarodnog prava, Povelje UN i dobro poznatih zakona i normi. Zajedno sa njim, tokom ovog atentata su ranjeni i mučenički ubijeni i drugi državljani Islamske Republike Iran, što je čin protiv ljudskih prava i kršenje prava na život.“

„Cionistički režim sprovodi državni terorizam“

Dalje se u izjavi optužuje aktuelni režim za ubistvo naučnika, kao akt državnog terorizma.

„Postoje dokazi da je cionistički režim umešan u njegovo kukavičko ubistvo. Svaka zakonska odgovornost za ovaj atentat pada na ovaj režim i njegove moguće saveznike. Ovo ubistvo je jedno u seriji atentata koje je ovaj režim izveo u Iranu i regionu, i jasan je primer državnog terorizma“, piše u izjavi za javnost.

Navodi se i da su „ove akcije su osmišljene da stvore potpunu krizu u regionu, krizu koja će imati značajne posledice za međunarodnu i regionalnu diplomatiju.“

Poziv borcima za ljudska prava

Iz Ambasade pozivaju sve zemlje, posebno one koje tvrde da brane ljudska prava i bore se protiv terorizma, „pokažu adekvatnu reakciju na ovaj teroristički akt.“

„Ovaj atentat pokazuje da neprijatelji diplomatije doživljavaju retke dane i da nameravaju da stvaranjem nemira i haosa u regionu ugroze svetski mir i bezbednost“, stoji u saopštenju.

Navode da je „ideja da instrument terora može sprečiti Iran da se krene u pravcu znanja i naučnog napretka je pogrešna procena. Napori da se napreduje u svim oblastima nauke nastaviće se žustro i brzo“.

Iran će kazniti počinioce

I na kraju se navodi da Iran ima pravo da odgovori na ovaj zločin i kazni njegove počinioce.

„Islamska Republika Iran, svesna zavera neprijatelja mira, stabilnosti i bezbednosti u regionu i svetu, zadržava pravo da odgovori na ovaj zločin i kazni njegove počinioce i nalogodavce. Islamska Republika Iran, takođe, poziva međunarodnu zajednicu, posebno zvaničnike Evropske unije i zvaničnike evropskih prestonica da prekinu svoje dvostruke standarde i da osude i na transparentan način postupaju prema ovom državnom terorističkom aktu“, stoji u saopštenju.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala