Na spomen-ploči Diani Budisavljević pisaće "spasila uglavnom srpsku decu"

© WikipediaDiana Budisavljević
Diana Budisavljević - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Senat grada Insbruka odlučio da na rodnoj kući Diane Budisavljević postavi spomen-ploču na kojoj će pisati da je spasavala uglavnom srpsku decu iz logora NDH.

Članovi Senata i Odbora za kulturu grada Insbruka su 18. novembra na sednici Senata grada Insbruka jednoglasno usvojili konačnu verziju teksta na spomen-ploči za Dianu Budisavljević (devojački Obekser). Usvojen tekst koji će stajati na spomen-ploči glai:

 

Diana Budisavljević iz Insbruka je tokom Drugog svetskog rata uz pomoć drugih podržavalaca spasila više hiljade pretežno srpske dece iz koncentracionih logora fašističkog ustaškog režima u tadašnjoj "Nezavisnoj državi Hrvatskoj".

Tek mnogo godina posle njene smrti njen humani angažman postao je poznat i u njenom rodnom gradu. Ovom spomen-pločom na njenoj roditeljskoj kući grad Insbruk odaje poštu ovoj hrabroj ženi.

Srpska pravoslavna omladina Insbruk (SPOJI) ističe da ih veoma raduje što se grad odlučio za verziju imena Diane Budisavljević, kakva je, ističu, i na njenom nadgrobnom spomeniku na insbruškom Zapadnom groblju,prenosi RTS.

"Ovim pismom Vam, međutim, želimo iskazati naše ogromno poštovanje, jer ste kao predstavnici našeg zajedničkog grada Insbruka ponovo pokazali hrabrost i na kraju odlučili da ogromnu većinu, od genocida, spasene dece nazovete svojim imenom i tako ih sačuvate od zaborava. To je veoma važan i ključni korak koji dokazuje da se u Insbruku obraća pažnja na sve aspekte jedne savremene i žive kulture sećanja. Najvažnije u tome jeste svakako da se identitet žrtava, a u ovom slučaju spasene dece, ne prećuti, što ste Vašom odlukom uspešno i sproveli u delo", navodi SPOJI.

Socijaldemokratski pokret oslobodilaca Tirola i SPOJI prvi su pokrenuli inicijativu da se sačuva sećanje na Dianu Budisavljević (dev. Obekser) i to 2010. godine.

Tada su pokušali da izdejstvuju postavljanje spomen-ploče na njenoj rodnoj kući u ulici Marije Terezije u samom centru Insbruka. Ono što tada nije pošlo za rukom, sada je kroz preuzimanje ove tematike od strane grada Insbruka, uspelo, navodi još RTS.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala