Misteriozna životinjska vrsta prvi put u istoriji otkrivena pomoću snimka visoke rezolucije /video/

© Foto : Screenshoot/Youtube/NOAA FisheriesNova vrsta rebronoša
Nova vrsta rebronoša - Sputnik Srbija
Pratite nas
Istraživači Nacionalne uprave za okeane i atmosferu su prvi put u istoriji identifikovali novu vrstu rebronoša (ktenofora) koristeći samo snimke visoke rezolucije sa drona koji je zaronio u duboke vode.

Želatinoznog morskog beskičmenjaka ili „duboko-morsku grudvicu“ Duobrachium sparksae spazio je uređaj na daljinsko upravljanje 2015. godine kod obala Portorika na dubini od 3.900 metara.

Dron koji je zaronio do morskog dna sačinio je nesvakidašnje snimke čudnog stvorenja nalik grudvicama, čija je dužina manja od milimetra.

Iako su snimci nastali 2015. godine, naučnici su želeli da budu apsolutno sigurni pre nego što su obelodanili da je otkrivena nova vrsta i odvojili su vreme mukotrpno pregledavajući snimke podvodne ekspedicije.

Klasifikacija novih vrsta obično zahteva opsežna laboratorijska ispitivanja, što je izuzetno teško kod ovih vrsta jer one ne mogu dugo da opstanu van svog prirodnoh staništa - duboke vode.

„Nemamo iste mikroskope kao u laboratoriji, ali video snimak može da nam da dovoljno informacija da bismo detaljno razumeli morfologiju, poput lokacije njihovih reproduktivnih organa i drugih aspekata“, objasnio je morski biolog, Alen Kolins.

Duobrachium sparksae  ima telo nalik balonu iz kojeg se pružaju dva dugačka pipka koja su, u najmanje jednom slučaju, primećena kako održavaju životinju blizu morkog dna, što može olakšati hranjenje.

„Kreće se poput balona sa toplim vazduhom koji je prikačen za morsko dno, održavajući određenu nadmorsku visinu iznad njega. Da li je pričvršćen za morsko dno, nismo sigurni. Nismo primetili direktnu povezanost, ali izgleda da organizam dodiruje morsko dno“, kaže okeanograf Majk Ford.

Poznato je između 100 i 150 vrsta rebronoša, a uprkos svojoj neobičnoj sličnosti, nisu povezani sa meduzama, iako su mesožderi - hrane se malim člankonošcima i larvama koje se nalaze u dubini, prenosi RT.

S obzirom na ekstremne uslove u kojema živi ova vrsta, istraživači nisu sigurni kada bi sledeći put mogli da ugledaju ovog izvanrednog stvora.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala