Mir, pa sve ostalo: Novi gradonačelnik Kosovske Mitrovice otkriva za Sputnjik glavne ciljeve

© Foto : privatna arhiva Milan Radojević novi gradonačelnik severne Mitrovice na Kosovu i Metohiji
Milan Radojević novi gradonačelnik severne Mitrovice na Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Severna Kosovska Mitrovica dobila je na vanrednim lokanim izborima novog gradonačelnika, sa 89 odsto glasova Mitrovčani su izabrali svog sugrađanina Milana Radojevića. Politička stabilnost i bezbednost Srba na vrhu su liste prioriteta novog gradonačelnika, uz ostale započete i nove planove za grad.

Radojević je diplomirani ekonomista rođen u Kosovskoj Mitrovici 1982. godine. Od 2005. godine do 2015. je bio direktor pritvorske jedinice u tom gradu, potom je prešao na mesto zamenika ministra unutrašnjih poslova u privremenim prištinskim institucijama. Na ovoj poziciji je ostao do danas, odnosno, do izbora za gradonačelnika Severne Mitrovice.

Mir i stabilnost glavni ciljevi za napredak Mitrovice

Novi gradonačelnik Severne Mitrovice za Sputnjik ističe da je održavanje stabilne političke i bezbednosne situacije najvažniji zadatak.

„Najbitnije je da održimo stabilnu političku i bezbednosnu situaciju, a što se tiče Mitrovice, glavno pitanje svih pitanja je uvek bilo otvaranje mosta na Ibru između južne, albanske i severne, srpske strane. To je na žalost, nešto što prevazilazi lokalnu politiku, i to pitanje će se rešavati na nekom višem nivou. Trenutno, pošto smo na kraju kalendarske godine  siguran sam da nekih brzih promena neće biti po ovom pitanju“, navodi Radojević.

On smatra i da nije dobro to što predsedniku Srbije nije nedavno bilo omogućeno da poseti Kosovo i Metohiju.

© Foto : privatna arhivaNovi gradonačelnik severne Mitrovice Milan Radojević, na glasanju
Mir, pa sve ostalo: Novi gradonačelnik Kosovske Mitrovice otkriva za Sputnjik glavne ciljeve - Sputnik Srbija
Novi gradonačelnik severne Mitrovice Milan Radojević, na glasanju

„Od Prištine se uvek može očekivati neočekivano. Takvi potezi sa njihove strane ne doprinose stabilizaciji situacije i pomirenju naroda. U duhu pomirenja bilo bi dobro da su odobrili tu posetu i da je predsednik mogao da obiđe narod i da sa njima porazgovara, jer poseta apsolutno nikome ne škodi. Naprotiv, ona samo može da doprinese razumevanju dva naroda kako bismo probali da povratimo ono poverenje koje je nekada bilo i da izgrađujemo komšijske odnose koji su bili pre rata“, ističe za Sputnjik Radojević.

Očekuje razgovore sa Kforom, Unmikom...

Naš sagovornik ističe i da je veoma bitna stvar i bezbednosna situacija za Srbe ne samo na severu Kosova već i južno od Ibra i veruje da će sa misijama Kfora, Unmika i Euleksa imati dobru saradnju po svim pitanjima.

„Prve sastanke sa njima, ali i ambasadorima određenih država očekujem čim budem i zvanično preuzeo dužnost gradonačelnika severne Mitrovice“, navodi Radojević.

O planovima za razvoj grada sa novoizabrane pozicije kaže:

„Što se tiče razvoja naše opštine nastavićemo ono što smo radili svih ovih godina. Sadašnji zamenik premijera privremenih institucija u Prištini Goran Rakić koji je do prelaska na tu funkciju bio gradonačelnik Severne Mitrovice uradio je ogroman posao u Opštini, uložen je veliki novac u rad grada. Imali smo ogromnu podršku kako Vlade tako i predsednika Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, velika sredstva su uložena u razvoj grada. Radimo na izgradnji mosta  koji bi direktno povezao Mitrovicu sa magistralnim putem Priština – Raška“.

Naš sagovornik napominje da je u planu da se sledeće godine izgradi i Kulturni centar veličine 5.500 kvadratnih metara koji je bitan ne samo za Mitrovicu, već i za okolne Opštine.

© Foto : privatna arhivaNovi i stari gradonačelnik severne Mitrovice: Goran Rakić i Milan Radojević
Mir, pa sve ostalo: Novi gradonačelnik Kosovske Mitrovice otkriva za Sputnjik glavne ciljeve - Sputnik Srbija
Novi i stari gradonačelnik severne Mitrovice: Goran Rakić i Milan Radojević

Milan Radojević je, inače, na ovim izborima bio kandidat Liste Srpska, a imao je i tri protivkandidata na izborima  - jednog nezavisnog i dva kandidata iz partija albanske zajednice.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala