Krivokapić: Nova vlada zatiče stanje „spržene zemlje“

© Sputnik / Nebojša PopovićAleksa Bečić, Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović
Aleksa Bečić, Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Mandatar Zdravko Krivokapić dostavio je danas Skupštini Crne Gore Predlog programa nove vlade, koji će predstaviti na sednici parlamenta u sredu, 2. decembra.

U ekspozeu koji ima 51 stranu, Krivokapić poručuje da je osnovna težnja nove vlade da bude vlada svih, odnosno vlada naroda, jer nam je, kako kaže, građanin na prvom mestu i „želimo da služimo našim građanima, domaćinski i odgovorno – za prosperitet našeg društva u celini“.

Ocenjujući stanje koje nova vlada zatiče, Krivokapić kaže da se s pravom može nazvati „svojevrsnim državnim udarom“, prenosi Tanjug.

„Situacija u javnim finansijama je ozbiljna, administrativni aparat preglomazan i neefikasan, epidemiološka situacija izazvana virusom kovid 19 je izvan kontrole, zdravstveni sistem je nadomak kolapsa, dok je medicinsko osoblje na ivici izdržljivosti, regularnost obrazovnog procesa je pod znakom pitanja, nezaposlenost svakim danom raste used snažne ekonomske recesije, a građani su odavno izgubili poverenje u institucije“, naveo je Krivokapić.

Kriza je, ističe, velika.

„Odlazeća vlast je primenila i sprovodi scenario spržene zemlje kako bi nam dodatno otežala posao, ali to nas nije pokolebalo i svesni smo da se postojeća kriza može prevazići isključivo reformama, postepenim i domaćinskim upravljanjem, znanjem i permanentnim radom na jačanju ekonomije i unapređivanju vladavine prava“, naveo je Krivokapić.

Prioritet nove vlade 

Kao prioritet nove vlade istakao je borbu protiv korupcije i kriminala, pravdu i ravnopravnost, dobrosusedski odnose sa zemljama okruženja, obezbeđenje fer uslova na izborima, smanjenje troškova u oblasti javne potrošnje, kao i stvaranje poverenja javnosti i potpunu transparentnost rada državne administracije.

Među prioritetima su podsticanje prerađivačke industrije, proizvodnje hrane, IT sektora, turizma i svih akcija ekonomskog razvoja „onog koji je održiv i inkluzivan, baziran na inovacijama i znanju“.

„Usmeravanje kapitalnih investicija u strateške prioritete Crne Gore - pre svega u energetsku i saobraćajnu infrastrukturu. Unapređenje korporativnog upravljanja u državnim preduzećima i njihovu depolitizaciju, promovisanje humane dualne ekonomije, oslonjene na porodična gazdinstva u sektorima poput poljoprivrede, mini industrije, drvoprerade, turizma“, navodi se u ekspozeu.

Prioriteti su i mere ekonomskog oporavka i podrške oporavku privrede nakon pandemije virusa korona, zdrava životna sredina, dostupnost informacija i osuda svih zloupotreba pred sudom javnosti, slobodu govora i zaštita ličnog dostojanstva, eliminisanje svih oblika diskriminacije, sloboda veroispovesti i sloboda medija, saradnja sa civilnim društvom, dosledno sprovođenje reformi u cilju demokratizacije odbrambenog sistema sa posebnim fokusom na depolitizaciju, vraćanje ugleda i integriteta institucijama sistema nacionalne bezbednosti...

„Zdravstvo posvećeno pacijentu i usmereno na borbu sa svim zdravstvenim izazovima, mere socijalne zaštite i zaštitu ranjivih, obrazovanje fokusirano na kreativnost i prepoznavanje talenata, kultura koja se zasniva na njegovanju tradicije“, navodi se u ekspozeu mandatar.

Poručio je i da je opredeljenje nove vlade da predano i odgovorno pristupi brojnim izazovima i problemima, ne sa ciljem da vlada, nego da služi i unapređuje.

„Zato smenjivost smatramo prilikom za bolji izbor. Trudićemo se da uvek vidimo ono što je najbolje, da delujemo dobronamerno, da bi rezultat doveo do rešenja koja će svima nama na najbolji način obezbediti prosperitet, vidljiv napredak i kvalitet života na nivou evropskih standarda“, naveo je Krivokapić, koji je u petak, 27. novembra, predstavio sastav nove vlade.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala