Evropska komisija saopštila koje države (ne) mogu koristiti rusku vakcinu protiv korone

CC BY-SA 4.0 / / Zgrada "Evropa" u Briselu
Zgrada Evropa u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik V“, u slučaju hitnog odobrenja i primene u Mađarskoj, neće moći da se koristi u drugim državama EU, saopštio je predstavnik Evropske komisije na konferenciji za štampu u Briselu.
„EU bi volele da sve vakcine koje se predlažu evropskim građanima odobri Evropska agencija za lekove (EMA). Međutim, u okviru hitne procedure država može u vanrednim situacijama dozvoliti upotrebu vakcine na svojoj teritoriji i njenu upotrebu među svojim građanima. Međutim, mi se zalažemo za maksimalnu transparentnost po pitanju vakcine“, rekao je evropski zvaničnik.

U EK su objasnili da u ovom slučaju može biti govora o „vremenskim ograničenjima i vanrednoj odluci za koju država sama snosi odgovornost“.

„Ako ovu vakcinu odobre za upotrebu mađarske vlasti, onda je u pitanju samo primena na teritoriji Mađarske“, naglasio je predstavnik EK.

Ranije je ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto saopštio da je zemlja dobila prve uzorke ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik V“. Kako pišu mediji, Mađarska je postala prva evropska zemlja kojoj je isporučena ruska vakcina.

Podsetimo, vakcina „Sputnjik V“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Trenutno su u toku postregistraciona ispitivanja vakcine u kojima učestvuje 40 hiljada dobrovoljaca. Klinička ispitivanja takođe se izvode u Belorusiji, UAE, Indiji i Brazilu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala