„Držaćemo se plana EU“: Austrija ne želi rusku vakcinu „Sputnjik V“

© AP Photo / Steffi LoosSebastijan Kurc
Sebastijan Kurc - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komentarišući mogućnost primene ruske vakcine „Sputnjik V“ u Austriji, kancelar te zemlje Sebastijan Kurc izjavio je da je racionalnije pridržavati se plana Evropske unije za kupovinu vakcina.

Novinar autrijske televizije „Puls 24“ primetio je da Mađarska može da koristi rusku vakcinu „Sputnjik V“ i pitao kancelara da li Austrija razmatra takvu mogućnost.

„Ovde računamo na evropski program nabavki. Zaključili smo ugovore o isporukama sa šest preduzeća. Prva će uskoro registrovati vakcine, na primer, 'Fajzer' i druge. Mislim da je racionalno računati na one dobavljače sa kojima već imamo ugovorne obaveze“, istakao je Kurc.
Proizvodnja vakcine „Sputnjik V u Institutu „Gamaleja - Sputnik Srbija
Cena vakcine „Sputnjik V“ biće mnogo niža od „Fajzerove“

Ranije je on izjavio da je moguće da će vakcinacija protiv virusa korona početi u Austriji već krajem decembra. Prema njegovim rečima, prvi će dobiti vakcinu oni kojima je najpotrebnija – stariji ljudi, osoblje staračkih domova, kao i zaposleni u zdravstvu.

Podsetimo, Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je u avgustu prvu vakcinu na svetu za prevenciju kovida 19, koju je razvio Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ i proizveo zajedno sa Ruskim fondom za direktne investicije.

Trenutno je odobrena i sprovodi se treća faza kliničkih ispitivanja ruske vakcine u Belorusiji, UAE, Venecueli i drugim zemljama. Više od 50 zemalja je podnelo zahtev za nabavku više od 1,2 milijarde vakcina „Sputnjik V“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala