„Dara iz Jasenovca“ srpski kandidat za Oskara

© Foto : Promo/MCFFilm „Dara iz Jasenovca“ Predraga Gage Antonijevića
Film „Dara iz Jasenovca“ Predraga Gage Antonijevića - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Film  „Dara iz Jasenovca“ reditelja Predraga Antonijevića srpski je kandidat za 93. nagradu „Oskar” Američke akademije filmske umetnosti i nauke, u kategoriji za najbolji međunarodni film (International Feature Film Award), saopštio je danas Filmski centar Srbije.

Odluku je donela komisija u sastavu Dobrivoje Tanasijević - Dan Tana (član Američke akademije filmske umetnosti i nauke, član komisije po predlogu FCS-a), Miroslav Lekić (ispred Udruženja filmskih umetnika Srbije), dr Ivana Kronja i Tanja Bošković (po predlogu AFUN-a), Sandra Perović (ispred Upravnog odbora FCS-a), Dara Džokić (ispred Udruženja filmskih glumaca Srbije) i Dejan Lutkić (po predlogu FCS-a).

U obrazloženju komisije je navedeno da je izabrani film „Dara iz Jasenovca“ emotivno snažna drama koja se bavi istorijskom traumom nudeći pre svega poštovanje prema žrtvama.

Tema je izuzetno značajna, bolna i traumatična, pri čemu je film izbegao zamku da se ponovo probude aveti prošlosti jer nije stavljen u politički diskurs. Tragične okolnosti nisu predočene u kontekstu opšteg zločina, već je tragedija personalizovana. Zločin ima svoje ime i prezime, tako da se film ne bavi brojkama i opštim mestima, već pojedinačnim sudbinama, stvarajući na taj način veoma sugestivnu sliku tragedije koja se dogodila. Bila je potrebna velika hrabrost celokupne autorske ekipe da se prihvati tako delikatne teme”, navedeno je u obrazloženju odluke komisije.

Članovi komisije su istakli visok umetnički kvalitet filma, vrsnu režiju, britak scenario, fotografiju koja doprinosi vizuelnoj poetici filma, muziku, scenografiju i kostim, kao i ekspresivnu glumu postignutu u ovom „ansambl filmu” (naročito kada je reč o ženskim likovima).

„Kroz sudbinu čitavih porodica, prikazana je snaga volje malog čoveka, kao i ogromna ljubav i čovečnost u okolnostima koje su teško zamislive. Ceneći pre svega kvalitet filma, a imajući u vidu i značaj teme kojom se bavi, komisija sa velikim zadovoljstvom bira film ‘Dara iz Jasenovca’  kao srpskog  kandidata za nagradu ‘Oskar’", stoji u obrazloženju.

Ocena članova komisije je i da je pred njima bila „izuzetno kvalitetna, žanrovski raznolika filmska ponuda”.

Pored „Dare iz Jasenovca” na konkurs su stigli i filmovi „Otac” Srdana Golubovića, „Ime naroda” Darka Bajića, „Vikend sa ćaletom” Miroslava Momčilovića, „Moj jutarnji smeh” Marka Đorđevića, „Pijavice” Dragana Marinkovića, „Realna priča” Gordana Kičića. Producenti filma „Vikend sa ćaletom” u međuvremenu su, kako su preneli mediji, povukli film.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala