Buduća strateška jednačina Moskve i Vašingtona treba da uključuje nuklearno i nenuklearno oružje

© AFP 2023 / US AIR FORCE / HOLansiranje američke balističke rakete srednjeg dometa sa vojne baze Vandenbeg
Lansiranje američke balističke rakete srednjeg dometa sa vojne baze Vandenbeg - Sputnik Srbija
Pratite nas
Buduća rusko-američka jednačina na polju strateške stabilnosti trebalo bi da uključuje nuklearno i nenuklearno oružje, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

„Rusija je tokom strateškog dijaloga sa Sjedinjenim Američkim Državama predstavila svoje predloge o tome kako bi mogli da izgledaju budući sporazumi u oblasti kontrole naoružanja. Njihova osnovna ideja je da se razvije nova strateška jednačina, uzimajući u obzir sve faktore koji utiču na stratešku stabilnost, uključujući nove vrste oružja, perspektivne tehnologije, kao i novu političku realnost“, rekao je Rjabkov na konferenciji „Dijalog Fort Ros“.

Zamenik ministra je dodao da Rusija želi da „ova jednačina pokriva ne samo klasično strateško oružje, kao što su interkontinentalne balističke rakete, podmorničke balističke rakete i strateški bombarderi, već i svo nuklearno i nenuklearno oružje sposobno za rešavanje strateških zadataka“.

Prema njegovim rečima, posebnu pažnju treba obratiti na sredstva koja se mogu koristiti za nanošenje prvog udara sa ciljem slabljenja potencijala odvraćanja druge strane.

„S tim u vezi, predložili smo da se identifikuje oružje koje ugrožava nacionalnu teritoriju svake zemlje, uzimajući u obzir kvantitativne i kvalitativne pokazatelje odnosa snaga između Rusije i njenih saveznika, s jedne strane, i Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika, s druge strane, uzimajući u obzir i nuklearno i konvencionalno oružje, kao i specifičnosti njegovog raspoređivanja“, objasnio je Rjabkov.

On je naglasio da je Rusija spremna da utvrdi kvantitativna ograničenja za raspoređene nuklearne bojeve glave koje mogu da dosegnu nacionalne teritorije obe strane, kao i kvantitativna i geografska ograničenja raspoređivanja sistema PRO.

Pogled na Spasku kulu i zidine Kremlja u Moskvi - Sputnik Srbija
Kremlj: Putinova izjava ─ nastavak politike deeskalacije
Diplomata je rekao i da se Rusija nada da će Sjedinjene Američke Države prestati da raspoređuju nuklearno oružje na teritoriji svojih ne-nuklearnih saveznika i da to donosi nove rizike, vodi destabilizaciji i krši odredbe Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.  

On je naglasio da Rusija i Sjedinjene Američke Države treba da vode dijalog o protivraketnoj odbrani, jer je to jedno od ključnih pitanja u obezbeđivanju strateške stabilnosti.  

„Ne možemo tek tako da pobegnemo od ove teme (PRO), ona zahteva ozbiljnu raspravu, jer postoji direktna veza između ofanzivnog i odbrambenog oružja. Ova međuzavisnost postaje još važnija, jer protivraketna odbrana pokazuje sposobnost presretanja strateških raketa, a strateške rakete su osnovni element nuklearnog obuzdavanja“.

Poziv na pridruživanje moratorijumu na raspoređivanje raketa

Američko razmišljanje u oblasti nuklearnog oružja vratilo se na parametre od pre 50 godina, „kada je upotreba nuklearnog oružja bila praktična i prihvatljiva politička opcija“, što izaziva ozbiljnu zabrinutost, primetio je Rjabkov.

Diplomata je naveo i da Rusija poziva SAD i njihove saveznike da se pridruže moratorijumu na razmeštanje raketa srednjeg i kratkog dometa koji je ranije predložila Moskva.

„Jedna od aktuelnih zabrinutosti tiče se toga da više nemamo sporazum o smanjenju raketa srednjeg i kratkog dometa. Rusija smatra da je vreme da se prekine neproduktivna i beskorisna igra međusobnih optužbi u tome ko je doprineo raspadu ovog sporazuma, i da se učine svi mogući napori kako bi se izbegla trka u naoružanju u periodu nakon Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa“, istakao je zamenik ministra.

Lansiranje rakete-nosača Proton M sa kosmodroma Bajkonur - Sputnik Srbija
Rusija o sporazumu START 3: Ne tražimo privilegije, ali ni ne pristajemo na ustupke

On je dodao da se Rusija obavezala da neće raspoređivati ovakve rakete u regionu u kojem se neće pojaviti takvi američki sistemi.

„Pozivamo Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike da proglase analogan moratorijum“, rekao je Rjabkov.

Mogućnosti bilateralnih sporazuma

Moskva je uverena da mogućnosti bilateralnih sporazuma sa Vašingtonom još uvek nisu iscrpljene.

„U trenutnim okolnostima važno je održavati otvorene kanale komunikacije. Drago nam je što je posle duge pauze ove godine, konačno nastavljen konstruktivni dijalog sa Sjedinjenim Američkim Državama“, zaključio je on.

Predsednik Rusije Vladimir Putin najavio je ranije spremnost da se u evropskom delu zemlje ne raspoređuju rakete 9M729, koje Vašington krivi za narušavanje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. On je upozorio da je to moguće samo pod uslovom uzajamnih koraka zemalja NATO-a.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala