Hapšenja, hici upozorenja i suzavac: Policija rasteruje demonstrante u Minsku /video/

© Sputnik / Viktor Toločko / Uđi u bazu fotografijaBeloruska policija privodi učesnike protesta u Minsku
Beloruska policija privodi učesnike protesta u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Beloruske snage bezbednosti pokušavaju da spreče održavanje lokalnih protestnih marševa opozicije u različitim područjima Minska, saopštili su očevici Sputnjiku. Kako su preneli lokalni mediji, policija je počela da hapsi demonstrante, upotrebila je suzavac i pucala u vazduh kako bi ih rasterala.

U skladu sa planovima organizatora nedeljne akcije, trebalo je da se demonstranti okupe u grupaama u svojim dvorištima i pridruže se zajedničkoj koloni. Prema rečima očevidaca, snage bezbednosti proveravaju dvorišta stambenih zgrada u mikrorejonu Uručje, gde su prethodno presekle marš nekoliko stotina pristalica opozicije.

Opozicija je za danas isplanirala takozvani „Marš suseda“ u „dvorišnom formatu“. Predviđeno je okupljanje učesnika protestne šetnje u različitim delovim grada. U međuvremenu, pojačane su mere bezbednosti u centru Minska, snage bezbednosti preuzele su kontrolu nad glavnim trgovima, policija patrolira ulicama, okupljene su vojna i specijalna tehnika.

U toku su privođenja u nekim mestima – između ostalog, kod metro stanice „Puškinska“ i mikrorejonu Lošica.

Akcija protesta odvija se i u Borovljanima, predgrađu beloruske prestonice, u kojem je, prema navođenju portala tut.by, policija upotrebila suzavac protiv demonstranata i pucala u vazduh.

Prema podacima centra za zaštitu ljudskih prava „Proleće“, koji vlasti nisu registrovale, u zemlji je već privedeno najmanje 107 osoba.

Policija za sada ne komentariše saopštenja lokalnih medija o broju uhapšenih na protestima, upotrebi suzavca i ispaljivanju hica upozorenja.

Podsetimo, masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora na kojima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala