Rusi pronašli zamenu Kipru - za „zlatne pasoše“ idu u Portugaliju

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaTramvaj u Lisabonu
Tramvaj u Lisabonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusi su pronašli zamenu za Kipar nakon što su vlasti ostrva u oktobru 2020. godine otkazale program „zlatnih pasoša“, prema kojem je bilo moguće dobiti drugo državljanstvo u zamenu za investicije, navode eksperti kompanije „Golden brovn grup“. Rusi su potražnju za nekretninama nastavili u Portugaliji.

Potražnja za nekretninama u Portugaliji se udvostručila od kada je suspendovan program na Kipru, navode analitičari. Oni su primetili da su potencijalni kupci najviše zainteresovani za nekretnine čije su vrednosti između 350 i 500 hiljada evra, koje se nalaze u blizini centra grada i pogodne su za iznajmljivanje.

Potražnja za nekretninama se objašnjava činjenicom da je Portugalija jedina zemlja koja ne nameće stroge zahteve potencijalnim građanima. Ovo se odnosi i na vreme boravka u zemlji i znanje jezika.

Aktivnost na tržištu se povećala i zbog mogućih promena uslova investicionog programa. Pretpostavlja se da će od 2021. godine biti nemoguće kupiti nekretnine za dobijanje „zlatnih pasoša” u Lisabonu i Portu, pa će se prema tome povećati potražnja za nekretninama u drugim gradovima Portugalije.
Zastava Kipra - Sputnik Srbija
Kipar ukinuo izdavanje „zlatnih pasoša“

„Sada ne postoje alternative za Kipar u pogledu odnosa cene i kvaliteta. Malta, koja je bila popularna kod stranih investitora, uključujući Rusiju, pooštrava uslove za izdavanje pasoša i njihove troškove. Zato je Portugalija sada jedina adekvatna destinacija za strane investitore koji žele da dobiju drugi pasoš u dogledno vreme“, objasnila je izvršna direktorka kompanije „Golden brovn grup“ Tatjana Burlakovskaja.

Rusi su požurili da oforme „zlatne pasoše“ Kipra u zamenu za investicije u oktobru 2020. godine. Tada su analitičari na tržištu zabeležili potražnju za stanovima u vrednosti do dva miliona evra.

Program je trebalo da bude na snazi do 1. novembra 2020. godine, ali su ministri finansija i unutrašnjih poslova Kipra inicirali suspenziju programa nekoliko nedelja ranije jer je primećeno da stranci vrše brojne zloupotrebe.
Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala