Ne treba da se ponašamo kao dva ovna na brvnu: Vučić o povlačenju odluke o proterivanju ambasadora

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksadnar Vučić izjavio je da Srbija želi bratske odnose sa Crnom Gorom i da su odnosi između komšija mnogo više od konvencija.

"Moja inicijativa je bila da povučemo odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore, iako je Selaković postupio u skladu sa Bečkom konvencijom. Smatram da je život i da su odnosi između komšija i prijatelja mnogo više od konvencija. Pokazujemo svoju snagu, a ne slabost ovim odustankom od proterivanja ambasadora Crne Gore. Ne treba da se ponašamo kao dva ovna na brvnu, već da pokažemo da želimo prijateljske, bratske odnose i mislim da će ova odluka tome doprineti", rekao je Vučić.

Prethodno je premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila da se odluka o povlačenju cenogorskog ambasadora povlači.

Premijerka je ovu vest saopštila nakon sastanka sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem, a na molbu predsednika Vučića.

"Predsednik Srbije nas je pozvao na razgovor da se konsultujemo oko ove odluke. Predsednik je podržava i razume, Srbija je reagovala potpuno normalno i primerno, u skladu sa Bečkom konvencijom. Predsednik nam je rekao da su konvencije važne, ali da je život važniji, kao i naše prijateljstvo sa Crnom Gorom", izjavila je Brnabić.
"Povući ćemo odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore. Učinićemo to još večeras".

Ona je naglasila da izjava ambasadora Božovića nikako ne može da bude razlog za njegovo proterivanje, naročito jer je više puta pozvao na bratstvo.

"Nadam se da će se ovo protumačiti kao akt dobre volje i da ćemo imati odlične odnose sa Crnom Gorom",  rekla je premijerka.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je juče za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

„Nakon dužeg i kontinuiranog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije, nakon više usmenih i pisanih upozorenja na neprihvatljivost ovakvog ponašanja, juče je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao „oslobođenjem“ i „slobodnom voljom“ crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo“, navedeno je u saopštenju.

Posle te odluke, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je, povodom proglašenja ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića, postupilo je na recipročan način i proglasilo crnogorskog ambasadora u Srbiji Tarzana Miloševića personom non grata.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala