Nastavlja se ispitivanje druge ruske vakcine na dobrovoljcima starijim od 60 godina

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaVakcinaciя dobrovolьcev protiv COVID-19 v Moskve
Vakcinaciя dobrovolьcev protiv COVID-19 v Moskve - Sputnik Srbija
Pratite nas
Oko 50 dobrovoljaca starijih od 60 godina u Rusiji već je vakcinisano vakcinom protiv novog virusa korona koju je razvio Državni naučni centar za virusologiju i biotehnologiju „Vektor“ Rospotrebnadzora u okviru postregistracionih ispitivanja, saopštio je direktor centra Rinat Maksjutov.
„Postregistraciona ispitivanja na 150 dobrovoljaca starijih od 60 godina započeta su u naučnom gradu Koljcovo u Novosibirskoj oblasti. To je, verovatno, najvažniji deo ispitivanja, jer ga sprovodimo na ciljnoj populaciji starijoj od 60 godina, kojoj je ova vakcina prvenstveno potrebna... Ova ispitivanja trenutno su u toku, već je vakcinisano 50 dobrovoljaca starijih od 60 godina. Ispitivanja se nastavljaju“, rekao je Maksjutov na onlajn festivalu „Sajens bar hoping“.  

Direktor Centra precizirao je da je vakcina bezbedna za starije osobe, ljude sa alergijom i sa hroničnim bolestima.

Prema njegovim rečima „reaktogena osnova vakcine omogućava da se ovaj preparat smatra najperspektivnijim za naknadne revakcinacije kako onih koji su preležali kovid 19, tako i onih koji su primali druge vakcine“.

On je istakao da nije neophodno da se svi koji su preležali kovid 19 vakcinišu protiv novog virusa korona i da sve zavisi od nivoa imuniteta koji se kod čoveka formirao.

„Sama stopa opadanja (imuniteta) je individualna, stoga, mislim da je pogrešno govoriti da će svima koji su preboleli kovid jednog dana biti potrebna vakcinacija. Postoje slučajevi kada se nakon bolesti formira imunitet, kada mi posle šest meseci konstatujemo da nema značajnih promena. Postoji određena uverenost da će to biti imunitet koji se formirao na dugi niz godina“, objasnio je on.

Klinička ispitivanja na deci

Maksjutov je istakao da bi naučni centar „Vektor“ u decembru ove godine mogao da sprovede ispitivanja vakcine na deci uzrasta 14-17 godina.

Klinička ispitivanja na deci sprovodiće se u šest faza sa smanjivanjem uzrasta, dodao je on.

„Prva klinička ispitivanja (vakcine sprovodiće se na deci) između 14 i 17 godina. Ako budu uspešna, preći će se na sledeći uzrast – naniže. I tako će biti sprovedeno šest kliničkih ispitivanja, dok ne dođemo do novorođenčadi starosti do 6 meseci“, precizirao je Maksjutov.

Različite proizvodne platforme

On je dodao da tri ruske vakcine protiv virusa korona koriste različite proizvodne platforme.

„Tri kompanije koje razvijaju vakcine u Rusiji koriste fundamentalno različite tehnološke platforme, uzimajući u obzir stečeno iskustvo, koje je formirano podacima visoke klase, timova za razvoj vakcina protiv drugih zaraznih bolesti... Sve ove vakcine koriste različite proizvodne plaforme, koje praktično nisu konkurencija jedna drugoj“, konstatovao je Maksjutov.

Komentarišući cenu ruskih vakcina protiv virusa korona, Maksjutov je objasnio da će cena vakcina „Sputnjik V“ i „Epivakkorona“ biti praktično ista.

Maksjutov je saopštio da će vakcina „EpiVakKorona“ biti uvedena u civilni promet nakon 7-8. decembra.

„Prvu seriju preparata koji će ući u civilni promet testiraće Ministarstvo zdravlja, najranije 7-8. decembra. Trenutno, nakon registracije vakcine 13. oktobra, već smo proizveli 35 hiljada doza vakcine, do kraja godine biće proizvedeno ukupno 50 hiljada doza, od kojih je oko pet hiljada doza otišlo na postregistraciona klinička ispitivanja, a ostatak će biti uveden u civilni promet. Očekujemo da u decembru uđe u civilni promet“, precizirao je on.

U oktobru je predsednik Rusije Vladimir Putin objavio o registraciji druge ruske vakcine protiv virusa korona, koju je razvio Državni Naučni centar „Vektor“, a koja je nazvana „EpiVakKorona“. Ministarstvo zdravlja Rusije izdalo je 18. novembra dozvolu centru „Vektor“ za sprovođenje postregistracionih ispitivanja vakcine „EpiVakKorona“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala