Milioni među starudijom – blago iz garaža i sa tavana /foto/

© Foto : PiksabejMuzejska postavka
Muzejska postavka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ko ne sanja da pronađe blago, i to još u svojoj kući? Možda je sada, u periodu prinudnog zatišja u kulturnom i društvenom životu, krajnje vreme za veliko spremanje. Stariji par iz Velike Britanije ovih dana umalo nije bacio igračke iz „Ratova zvezda“, za koje su na kraju dobili više od petsto hiljada dolara.

Koje su još vrednosti i retke stvari slučajno pronađeni na tavanima, u garažama i podrumima? 

1. Pronalazak iz Bristola nedavno je završio u naslovima medija. U kupatilu jedne privatne kuće četiri decenije se nalazilo ogledalo koje nije bilo nimalo jednostavno, iako naizgled neprivlačno. Prema rečima stručnjaka Endrju Stoua, pripadalo je Mariji Antoaneti, a zatim carici Evgeniji koja je sakupljala lične stvari poslednje francuske kraljice. Na predstojećoj aukciji porodica očekuje da će za raritet dobiti oko 11 hiljada evra. 

© AFP 2023 / GEOFF CADDICKOgledalo francuske kraljice Marije Antoanete pre aukcije u Bristolu
Milioni među starudijom – blago iz garaža i sa tavana /foto/ - Sputnik Srbija
Ogledalo francuske kraljice Marije Antoanete pre aukcije u Bristolu
2. Stanovnik engleskog grada Stauerbridž Piter Simpson lepo se družio sa susedima i kao rezultat toga ostavio im je svu svoju imovinu. Ono što je stariji par smatrao nepotrebnim (kolekcija stripova i igračaka iz serije „Ratovi zvezda“), stavili su u vreće za smeće. Istina, pametno su odlučili da ne bacaju džakove odmah, već su ih odneli u garažu. Nekoliko godina kasnije, kada su odlučili da sprovedu generalno čišćenje, iz radoznalosti su pozvali procenitelja vrednosti — i to im se isplatilo. Nedavno su za nasledstvo dobili 410 hiljada britanskih funti. 

CC BY 2.0 / JD Hancock / Figure junaka iz serijala „Ratovi zvezda“
Milioni među starudijom – blago iz garaža i sa tavana /foto/ - Sputnik Srbija
Figure junaka iz serijala „Ratovi zvezda“
3. „Mislila sam da je to samo stara ruska ikona!“. Devedesetogodišnja stanovnica grada Kompjenj na severu Francuske zamalo je doživela srčani udar kada su joj rekli cenu slike koja se nalazila u njenoj kuhinji. „Ismevanje Hrista“ firentinskog srednjovekovnog slikara i mozaičara Čimabue, čija je vrednost bila procenjena između četiri i šest miliona evra, na kraju je na aukciji prodata za više od 24 miliona. Istina, restauratori su morali da se potrude da dovedu u red čađavo remek-delo rane renesanse, koje je visilo nad šporetom. Prošle godine francusko Ministarstvo kulture je proglasilo sliku nacionalnim blagom

CC0 / / Slika Čimabue „Ismevanje Hrista“, pronađena u kuhinji u Francuskoj
Milioni među starudijom – blago iz garaža i sa tavana /foto/ - Sputnik Srbija
Slika Čimabue „Ismevanje Hrista“, pronađena u kuhinji u Francuskoj
4. Dejv Traht je 2006. godine obilazio kuću svog pokojnog oca. Na jednoj od polica za knjige primetio je neobičnu pukotinu. Povukao je panel prema sebi i video tajno mesto sa slikama, među kojima je bila i slika „Rušenje porodičnih veza“ popularnog američkog umetnika Normana Rokvela. Dejv i njegov brat su bili zbunjeni: šta se onda nalazi u muzeju? Stručno mišljenje je bilo zapanjujuće. Trahtovi su imali original, a javnosti je prikazana kopija! Ispostavilo se da je otac porodice, koji je bio Rokvelov prijatelj, kupio platno od umetnika za 900 dolara, a zatim ga iskopirao. Štaviše, lukavi Traht je sakrio original kako ga ne bi delio sa ženom tokom razvoda. Pola veka kasnije, njegovi sinovi su prodali sliku za 15,4 miliona dolara. 

© Foto : Norman RockwellSlika „Rušenje porodičnih veza“ Normana Rokvela, pronađena u kući Dona Trahta u Stokbridžu
Milioni među starudijom – blago iz garaža i sa tavana /foto/ - Sputnik Srbija
Slika „Rušenje porodičnih veza“ Normana Rokvela, pronađena u kući Dona Trahta u Stokbridžu
5. Teško da je bračni par Gonzales iz Minesote, kupujući kuću za deset hiljada dolara, mislio da će im se to bogato isplatiti. Nakon useljavanja, par je organizovao renoviranje u davno praznoj vili. Ispod tapeta u jednoj od soba su ugledali debeli sloj starih novina. Među uobičajenim crno-belim listovima sa malim slovima, izdvajale su se stranice sa velikim crtežima. Bilo je to izdanje Action Comics iz 1938. godine — jedan od najskupljih stripova u svetu jer se u njemu prvi put pojavljuje Supermen. Primerak koji se nekada prodavao za deset centi, sada vredi 3 miliona dolara. Međutim, Gonzalesi su dobili mnogo manje (175 hiljada) jer su skidajući časopise sa zida, iscepali zadnju koricu stripa. 

 

© AP Photo / Metropolis CollectiblesNaslovnica legendarnog Action Comics iz 1938 godine, u kome je debitovao Supermen
Milioni među starudijom – blago iz garaža i sa tavana /foto/ - Sputnik Srbija
Naslovnica legendarnog Action Comics iz 1938 godine, u kome je debitovao Supermen
6. Britanac iz grofovije Hartfordšir 2016. godine dozvolio je sinu da se igra sa sitnicama koje mu je ostavio pokojni deda. Zajedno sa detetom počeo je razvrstava džakove koji su dugo ležali na policama. U jednom se nalazio antički novčić sa profilom kraljice Ane. Iz znatiželje, Englez je odneo na procenu. Ispostavilo se da je pronalazak u apoenu od 5 gvineja iskovala 1703. godine Kraljevska kovanica Engleske, i to od zlata sa zarobljenog španskog broda. Ukupno ima 20 takvih kovanica, a gde se nalaze još četiri ne zna se još uvek. Na aukciji je poklon od dede prodat za 450 hiljada dolara. 

 

© AFP 2023 / CARL DE SOUZAZlatna kovanica kraljice Ane „Vigo 5 gvineja“ na aukciji
Milioni među starudijom – blago iz garaža i sa tavana /foto/ - Sputnik Srbija
Zlatna kovanica kraljice Ane „Vigo 5 gvineja“ na aukciji
7. Američki roker Alis Kuper je 2017. godine u ostavi svoje kuće pronašao sliku Endija Vorhola. Naslikano u crveno-crnim nijansama, „Mala električna stolica“ iz serije „Smrt i katastrofa“ je prilično tmurno delo za kralja pop-arta koji je poznatiji po svojim veselim radovima. Ovo je prikaz stolice na kojoj su pogubljeni supružnici Rozenberg koji su optuženi za predaju planova za konstruisanje nuklearne bombe SSSR-u. Kuper je sliku kupio početkom ‘70-ih za 2.500 dolara, kada Vorhol još nije bio posebno poznat: popustio je na zahtev svoje devojke. A onda je sklonio kupljenu sliku i umotao platno. Kaže da još ne planira da je proda, iako bi na tome definitivno mogao zaraditi najmanje deset miliona dolara. 

8. Vlasnici stare vile u Tuluzi su 2014. godine u svom potkrovlju pronašli sliku koja je možda pripadala Karavađu. Slika je stara 400 godina i verovatno je druga verzija dela „Judita odrubljuje glavu Holofernu“. Izvestan broj stručnjaka insistira na tome da je reč o kopiji koju je napravio sledbenik slikara Lui Finson: u pogledu kompozicije i načinu slikanja, slika očigledno ne doseže nivo remek-dela Karavađa. Značajno je da je Luvr odbio da kupi platno koje su hteli da izlože na aukciji, procenivši njegovu vrednost na 100-150 miliona evra. Slika nije stigla do otvaranja aukcije jer je kupljena privatno za neimenovanu sumu. 

 

CC BY 4.0 / cropped photo/Caravaggio / „Judita odrubljuje glavu Holofernu“, oko 1598-1599, Karavađo
Milioni među starudijom – blago iz garaža i sa tavana /foto/ - Sputnik Srbija
„Judita odrubljuje glavu Holofernu“, oko 1598-1599, Karavađo
9. Sedamdesetjednogodišnji Pjer le Genek je 2010. godine u svojoj garaži „otkrio“ 271 delo Pabla Pikasa, za kojeg je svojevremeno radio kao električar. Druga umetnikova supruga Žaklina je predala Pjeru na čuvanje 17 kutija, a nekoliko meseci kasnije se vratila po njih, ostavivši jednu u znak zahvalnosti za uslugu. Blago je ležalo četrdeset godina pre nego što je vlasnik odlučio da ga raspakuje. Unutra su bili crteži, skice i litografije koje je gospođa Pikaso sakrila jer nije želela da one budu uključene u umetnikovo nasleđe posle njegove smrti. Barem je takvu verziju saopštio sam električar. Međutim, Pikasovi potomci su optužili Geneka i njegovu suprugu za skrivanje ukradene robe. Parnica je trajala desetak godina, ali je sud 2019. godine stao na stranu umetnikovih naslednika, a stariji par je dobio dve godine uslovne kazne
© AFP 2023 / BORIS HORVATSupružnici Pjer i Danijel le Genek
Milioni među starudijom – blago iz garaža i sa tavana /foto/ - Sputnik Srbija
Supružnici Pjer i Danijel le Genek
10. Godine 2007. jedna studentkinja iz Berlina je odlučila da temeljno usisa kauč koji je kupila za 150 evra na pijaci. Unutra je bila sakrivena slika „Priprema za beg u Egipat“ nepoznatog umetnika, koja je nastala između 1605. i 1620. godine. Veruje se da je anonimni umetnik pripadao radionici venecijanskog slikara Karla Sračenija. Na aukciji u Hamburgu za platno je plaćeno gotovo 28 hiljada dolara. 
CC BY 4.0 / cropped photo/ Wellcome Library, London / Slika slične kompozicije „Pripreme za beg u Egipat“ Agostina Karača
Milioni među starudijom – blago iz garaža i sa tavana /foto/ - Sputnik Srbija
Slika slične kompozicije „Pripreme za beg u Egipat“ Agostina Karača
11. Godine 2016. Gordon Kosgrif iz Arizone, spremajući se za preseljavanje, čistio je garažu. Tačno je znao da među smećem postoji jedno blago: retki poster košarkaške ekipe „Los Anđeles lejkers“. Da bi saznao cenu postera, penzioner je pozvao procenitelja, ali on se zainteresovao za sasvim drugu stvar: platno koje je skromno stajalo u uglu. „Da li je to zaista slika? Ova zamrljana?“, slegnuo je vlasnik ramenima, odgovarajući na pitanja stručnjaka. Međutim, stručnjak je bio siguran da je to Džekson Polok. Ali kako je takav raritet završio kod običnog Amerikanca? Trgovac umetničkim predmetima je organizovao čitavo istraživanje koje ga je koštalo nekoliko desetina hiljada dolara. Ispostavilo se da je bivša vlasnica platna Kosgrifova sestra Dženifer koja se 40-50-ih godina kretala u boemskim krugovima Njujorka. Slika je procenjena na 15 miliona. A košarkaški poster, inače, koštao je samo 300 dolara. 

 

Pročitajte i:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala