Mihalkov, Dostojevski i ruski balet — spona koja „odmršava“ rusko-poljske „zamršene“ odnose

© Foto : Narodno pozorišteLabudovo jezero
Labudovo jezero - Sputnik Srbija
Pratite nas
U rusko-poljskim odnosima koji su i tako složeni i lišeni bilo kakve perspektive – nada je samo u ruskoj kulturi, koja je podjednako bliska i poljskom čitaocu i gledaocu, prenosi poljski portal „Onet“.

Poljaci umeju da odvoje politička i geostrateška pitanja od socijalne, ljudske dimenzije – odnosno od kulture, pokazuju podaci najnovije ankete Rusko-poljskog centra za dijalog i saglasnost.

„Sfera kulture i saradnja u toj oblasti ulivaju najveće nade u dijalog i međusobno razumevanje, koji su sada toliko udaljeni u drugim oblastima“, izjavili su eksperti iz Rusko-poljskog centra.

Poljaci - ljubitelji ruske kulture

Prema podacima nedavno sprovedene ankete, većina Poljaka, odnosno 71 odsto, zalaže se za saradnju sa Rusijom u oblasti kulture. Štaviše, bez obzira na političke tenzije i istorijske nesuglasice, interes Poljaka prema ruskoj kulturi nastavlja da raste.

Poljaci cene kulturu svog suseda pre svega zbog opere i baleta, ali i zbog dela Lava Tolstoja i Fjodora Dostojevskog, navodi poljski portal.

Kako se ističe, Poljaci ne samo da se dobro razumeju u rusku književnost, već je i zaista shvataju, a takođe vole i filmove režisera Nikite Mihalkova.

„Likovi i problemi, koji su predstavljeni u tim delima, bliski su poljskom čitaocu“, zaključak je „Oneta“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala