Blumberg: SAD ne mogu da zaustave izgradnju „Severnog toka 2“

© Foto : © Nord Stream 2 / Paul LangrockPostavljanje cevi za gasovod "Severni tok 2"
Postavljanje cevi za gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države ne mogu da zaustave izgradnju gasovoda „Severni tok 2“ pomoću sankcija, smatra stariji naučni saradnik na Oksfordskom institutu za energetska istraživanja Katja Jafimava, prenosi agencija „Blumberg“.
„Sve u svemu, još uvek je moguće da se ‘Severni tok 2’ izgradi do leta 2021. i dobije sve potrebne sertifikate za isporuku gasa sledeće zime“, istakla je Jafimava.

Kako se navodi u članku, pred „Gaspromom“ su sada tri zadatka:

  • pronaći brod za izvođenje radova na polaganju cevi,
  • osigurati projekat i
  • dobiti sertifikat da su radovi bezbedni i ispunjavaju standarde Evropske unije.   

Dalje sankcije će verovatno produžiti ovaj period, ali prema rečima Jafimave, „Gasprom“ će pronaći rešenje za svaku od prepreka na koju je naišao.

Cevi gasovoda Severni tok 2 u vodama Nemačke - Sputnik Srbija
Stiglo objašnjenje zašto je ruski brod za izgradnju „Severnog toka 2“ napustio Nemačku
„Sjedinjene Američke Države moraju da shvate da neće moći da zaustave ovaj projekat“, naglasila je ona.

Jafimava je podsetila da vlada nemačke kancelarke Angele Merkel može da pomogne Moskvi. Ona je navela da se ministri u Berlinu koordinišu sa zemljama Evropske unije kako bi odgovorili na američke sankcije, a poslanici su se pridružili industrijskim grupama koje su se požalile da američka strana očigledno prekoračuje svoja ovlašćenja u pritisku na Berlin.

Gasovod „Severni tok“

Podsetimo, projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Postavljanje cevi za gasovod Severni tok 2 - Sputnik Srbija
Blumberg: Amerika planira nove sankcije „Severnom toku 2“

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da u Evropskoj uniji prodaju svoj tečni prirodni gas.

SAD smatraju da je ovo politički projekat koji preti energetskoj bezbednosti Evrope. Ruska strana više puta je izjavljivala da je projekat apsolutno komercijalan i konkurentan i isticala da on ne podrazumeva obustavu tranzita ruskog gasa preko Ukrajine u EU.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala