Albanija pokrenula međunarodnu akciju o pitanju statusa Albanaca u Preševu

© AP Photo / SASA DJORDJEVICSpomenik teroristima OVPBM u Preševu 16. januara 2013.
Spomenik teroristima OVPBM u Preševu 16. januara 2013. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Albanski ministar spoljnih poslova Gent Cakaj, nakon što je srpska vlada odbila da prihvati inicijativu lokalnih vlasti da mu se dodeli status počasnog građanina Bujanovca, izjavio je da ne odstupa od izjava protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Od Vučića i njegovih prijatelja šef diplomatije u Albaniji zahteva racionalno razmišljanje, kao i distanciranje od, kako je naveo, „srpske kriminalne prošlosti na Kosovu“.

Avdulah Hoti - Sputnik Srbija
Priština osnovala kancelariju za pomoć „Preševskoj dolini“

Povodom odbijanja inicijative lokalnih vlasti on je za „Gazetu Ekspres“ rekao da je za njega lično važna politička ocena izabranih predstavnika Bujanovca, a ne institucionalno odbijanje Srbije.

„Sada je centralno pitanje samo politički rad na poboljšanju opšte situacije Albanaca u Preševskoj dolini. Preševska dolina je i dalje najnerazvijenija regija sa većinskom albanskom većinom u Srbiji, a Albanci iz Preševske doline, jedna od najpotlačenijih manjina u regionu. Tamošnji Albanci suočavaju se sa nizom ozbiljnih problema, od procesa brisanja ličnih adresa, političkih suđenja zbog javne upotrebe nacionalnih simbola, svakodnevne diskriminacije na etničkoj osnovi i opšte nedovoljne zastupljenosti u državnim institucijama“, naveo je Cakaj.

On je naveo da intenzivno rade na povećanju osetljivosti međunarodne zajednice na njihovu situaciju.

„Diplomatija se često obavlja u tišini i ne mogu otkriti bilo kakvu radnju koju smo preduzeli u tom pogledu. Međutim, bez otkrivanja daljih detalja, mogu da naglasim da smo već započeli diplomatsku akciju da mobilišemo važne eksponente i međunarodne organizacije da povećamo pažnju na proces namernog brisanja adresa Albanaca u Srbiji“, naveo je Cakaj, prenosi „Kosovoonlajn“.

Pročitajte još:

Pogledajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala