Zaharova Berlinu: Nemačka u poziciji zemlje zavisne u sferi bezbednosti

© Sputnik / Foreign Ministry of the Russian Federation / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova reagovala je na nedavnu izjavu nemačke ministarke odbrane o razgovorima s Rusijom „s pozicija sile“, ukazujući da se Nemačka nalazi u „zavisnoj poziciji“.
„Nemačka se nalazi, nisam sigurna da li u dobroj, ali sigurno u veoma interesantnoj poziciji – poziciji ‘zemlje zavisne u sferi bezbednosti’. I to nije moj zaključak, citiram samu Anegret (Karenbauer, ministarku odbrane) koja priznaje da je Nemačka u vojnoj sferi u potpunosti nesposobna bez SAD“, napisala je Zaharova na Fejsbuku.

Uz to je podsetila da je u Nemačkoj raspoređen najveći kontingent američke vojske van granica zemlje, posle Japana, što, kako je dodala, govori o „odgovarajućem karakteru američkog prisustva u Nemačkoj“.

Takođe je dodala da smeštanje američkog nuklearnog oružja u Nemačkoj jeste sila, ali ne nemačka.

„Kada sila postoji, ali nije tvoja, ne možeš da je kontrolišeš, ne dozvoljavaju ti da je koristiš, a pri tome se bojiš da ostaneš bez nje – to je znak zavisnosti. Prostije rečeno, pozicija slaba“, rekla je Zaharova.

Nemačka ministarka odbrane nedavno je izjavila da Nemačka treba da održava na visokom nivou svoje vojne rashode kako bi Evropa mogla da vodi dijalog sa Rusijom „sa pozicije sile zbog „očigledne“ vojne pretnje nakon modernizacije ruskog naoružanja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala