Uzbekistan uskoro započinje klinička ispitivanja ruske vakcine „Sputnjik V“

© Foto : Russian Direct Investment FundRuska vakcina protiv virusa korona Sputnjik V
Ruska vakcina protiv virusa korona Sputnjik V  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo zdravlja Uzbekistana se nada da će započeti klinička ispitivanja ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik V“ krajem 2020 ili početkom 2021. godine, rekao je ministar zdravlja Abduhakim Hadžibajev.
„U slučaju pozitivnog odgovora od Ruskog fonda za direktne investicije (RFPI), planiramo da već krajem ove ili početkom sledeće godine pristupimo kliničkim ispitivanjima te vakcine“, precizirao je Hadžibajev.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo zdravlja Uzbekistana je tokom pregovora sa RFPI zatražilo 500 doza vakcine „Sputnjik V“, dok su „kineski partneri već dostavili u Uzbekistan 6.000 doza svoje vakcine za potrebe kliničkih ispitivanja“.

Prethodno je predstavnik agencije za sanitarno-epidemiološko blagostanje Uzbekistana saopštio Sputnjiku da uzbekistanski i ruski stručnjaci nastavljaju pregovore o vakcini „Sputnjik V“ i da je mala verovatnoća da se vakcina početi da se primenjuje u zemlji do kraja ove godine.

Ranije je prvi zamenik direktora agencije saopštio da vlasti zemlje planiraju da do juna 2021. godine protiv korone vakcinišu 60 odsto stanovništva.

Ruska služba za sanitarni nadzor i kontrolu je saopštila da je Uzbekistan zainteresovan za zajednička postregistraciona ispitivanja ruske vakcine protiv korone koju je napravio centar „Vektor“.

Ruski fond za direktne investicije u septembru je saopštio da je sklopio dogovor sa farmaceutskom kompanijom „Laksisam“ da se Uzbekistanu isporuči do 35 miliona doza vakcine protiv koronavirusa „Sputnjik V“. Nakon toga je predstavnik „Laksisama“ saopštio da je u toku rad na koordinaciji isporuka sa regulatornim organima zemlje.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala