Upoznajte delo Ilje Rjepina: Novi onlajn projekat Tretjakovske galerije dostupan svima

© Sputnik / Pavel Balabanov / Uđi u bazu fotografijaIra Rjepin - Ivan Grozni i njegov sin
Ira Rjepin - Ivan Grozni i njegov sin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tretjakovska galerija iz Moskve pokrenuće 12. decembra veliki obrazovni onlajn projekat „Lavrus“, koji će zainteresovanima omogućiti da se upoznaju s bogatim umetničkim nasleđem tog muzeja. Prva dva programa biće posvećena ruskim slikarima Ilji Rjepinu i Vasiliju Poljenovu.

Projekat obuhvata članke, video-snimke, predavanja, ekskurzije i interaktivne zadatke koje su pripremili ugledni istoričari umetnosti, kustosi Tretjakovske galerije i drugi stručnjaci koji će govoriti o ruskoj umetnosti.

Misija projekta je da umetničko nasleđe Tretjakovke bude dostupno svima, rekla je generalna direktorka muzeja Zeljfira Tregulova.

„Kada smo počeli da razmišljamo o ovom projektu, veoma smo dobro razumeli da danas postoji ogromna količina informacija koje dobijamo onlajn. I postoji veliki broj izvora, koji često sadrže vrlo raznorodne, neproverene informacije, koje čak i protivreče jedna drugoj. Bilo nam je isto tako jasno da postoji ogromna potreba za stvaranjem obrazovnog resursa o ruskoj umetnosti“, rekla je Tregulova.

Prema njenim rečima, za muzej je jedan od najvažnijih zadataka i motivacija bilo stvaranje živog, interaktivnog resursa, koji bi sakupio sve neophodne informacije, opisane razumljivim i slikovitim jezikom, uz bogatu vizuelnu potporu i mogućnost provere znanja.

„Naš zadatak je da s ljudima komuniciramo energično, dinamično i slikovito, a da im pritom objasnimo sve ono što žele da čuju i saznaju, kako bi mogli da razmišljaju o umetnosti. Projekat ćemo pokrenuti kao svojevrstan test, jer želimo da dobijemo povratnu informaciju, tako da ćemo nastaviti da radimo na tom resusrsu“, dodala je Tregulova.

Umetnički rukovodilac projekat Artemij Lebedev je dodao da je projekat, pre svega, usmeren na to da se proširi znanje ljudi o muzeju. „I ne samo znanje o njegovim slikama, nego o svemu o čemu može da se govori kroz prizmu umetnosti“, naveo je on.

© Sputnik / Aleksandr Lыskin / Uđi u bazu fotografijaTretjakovska galerija
Upoznajte delo Ilje Rjepina: Novi onlajn projekat Tretjakovske galerije dostupan svima - Sputnik Srbija
Tretjakovska galerija

Lebedev je dodao da je „Lavrus“ osmišljen za one koji žele da se bolje upoznaju s umetnicima čija su dela izložena u Tretjakovskoj galeriji i sa celokupnom ruskom kulturom, za one koji se pripremaju za predavanja i seminare i traže pouzdan izvor informacija ili za one kojima je potreban stvaralački impuls za rad sa decom.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala