Sramota odlazećeg režima: Reakcije iz Crne Gore na proterivanje ambasadora Srbije

© AFP 2023 / Savo PRELEVICMilo Đukanović i Duško Marković
Milo Đukanović i Duško Marković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uskoro će ovakav odnos prema Srbiji biti stvar prošlosti! Ovo je još jedna sramota odlazećeg režima i pravi primjer kako nova vlast ne smije sebi dozvoliti da se ponaša.

Ovako je potparol Nove srpske demokratije i poslanik nove većine u Skupštini Crne Gore Marko Kovačević za Sputnjik prokomentarisao odluku MVP Crne Gore da ambasadora Srbije u Podgorici Vladimira Božovića proglasi za personu non grata u Crnoj Gori.

Vladimir Božović - Sputnik Srbija
Crna Gora proteruje ambasadora Srbije: Vladimir Božović proglašen za personu non grata

Kovačević je poručio da je ambasador Božović samo izrekao stav koji dijeli ogroman broj građana Crne Gore i koji je istorijska istina koja ne zavisi od trenutnih prilika u zemlji.

Podsjetimo, zvanično obrazloženje prema kojem je Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore Božovića proglasilo za personu non grata uz zahtjev da napusti Crnu Goru, jeste da je „ambasador Božović juče nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao „oslobođenjem“ i „slobodnom voljom“ crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo“.

„Podgorička skupština je izraz najplemenitijih težnji srpskog naroda iz Crne Gore da živi u jednoj državi sa svojim sunarodnicima nakon vjekova ropstva i razdvojenosti raznih naših pokrajina, tako da bilo koji stav suprotan od toga nije se mogao očekivati od gospodina Božovića“, naglasio je Kovačević.

I predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić naveo je kako ovaj potez MVP, pokazuje „stepen očajanja u kome se nalazi odlažeći režim“ Mila Đukanovića i Duška Markovića.

​Mandić je izjavio da je ambasador Vladimir Božović juče izrekao onu istorijsku istinu kojom se ponosi srpski narod u Crnoj Gori.

To, ističe Mandić, treba da mu služi na čast, jer da je nešto drugo rekao, i to vrijeme i događaje drugačije ocijenio, zamjerio bi mu njegov narod.

​„Ovakav odnos odlazećeg režima nije samo odnos prema Srbiji nego prvenstveno prema srpskom narodu u Crnoj Gori. Upravo su naši preci organizovali Veliku skupštinu srpskog naroda 1918. godine i ujedinili Crnu Goru i Srbiju. To njima služi na čast, a nama na ponos", naveo je Mandić.

Proterivanje ambasadora - poslednji trzaji antisrpske politike

Proterivanje ambasadora Srbije Vadimira Božovića iz Crne Gore su „poslednji trzaji antisrpske politike odlazećeg režima", rekao je jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević, preneo je Tanjug.

Odluka crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova i ministra Srđana Darmanovića da protera ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića je „poslednji u nizu antisrpskih i anticivilizacijskih stavova odlazećeg režima“, saopšteno je večeras iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Iz te partije su poručili da je ova odluka pokazatelj „slabašne moći“ Darmanovića, njegovog resora i kompletne odlazeće Vlade.

„Ovo je još jedan pokušaj odlazeće vlasti da zavadi narod Crne Gore i Srbije, izražavajući navodnu zabrinutost za suverenitet Crne Gore“, navodi se u saopštenju SNP-a.

Niti je, kažu, Crna Gora njihova, niti će je oni braniti od svog naroda, jer su svih ovih decenija vlasti, imali priliku da pokažu svoj patriotizam prema njoj.

„Sistem podela kojim su vladali odlazi na smetlište istorije, a Darmanovićev potez će se pamtiti kao antidemokratski i antidiplomatski“, poručeno je iz SNP-a.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala