SANU predlaže nove zakone o Zavodu za udžbenike i o udžbenicima

© Fotolia / XyKnjige i udžbenici
Knjige i udžbenici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tržište školskih knjiga je izvan državne kontrole, što je neprihvatljivo za bilo koju pravno uređenu, slobodnu i nezavisnu državu, smatraju u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Oni predlažu da se donesu novi zakoni o Zavodu za udžbenike i o udžbenicima.

Prateći pažljivo naučni, obrazovni i kulturni život zemlje, Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) sa zabrinutošću se oglasila saopštenjem u kome navodi da uočava neprilike u kojima se našao Zavod za udžbenike, jedna od najvažnijih ustanova obrazovnog sistema Srbije. Takvo stanje zavoda još više ih, kažu, brine jer su SANU, Matica srpska i Zavod za udžbenike kao izvršni izdavač, nosioci kapitalnog projekta srpske kulture – Srpske enciklopedije, prenosi Politika.

Suvišno je, ističu akademici, naglašavati da je zavod, od svog osnivanja 1957. godine, objavljivanjem oko 400 miliona primeraka udžbenika za sve nivoe obrazovanja, priručnika, monografija, leksikografskih izdanja, sabranih i izabranih dela vodećih imena naše i svetske nauke, književnosti i umetnosti – dao nemerljiv doprinos nacionalnoj kulturi u najširem smislu toga pojma.

Među njima su, navode, i sabrana i izabrana dela mnogih velikana naše nauke i kulture, kao što su Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Stojan Novaković, Jovan Cvijić, Stevan Mokranjac, Bogdan i Pavle Popović, Aleksandar Belić, Miloš Đurić i drugi.

Time se Zavod za udžbenike nesumnjivo svrstao u ustanove od nacionalnog značaja, potpisuju u saopštenju predstavnici Odeljenja istorijskih nauka SANU, uz podršku Izvršnog odbora SANU. Uprkos tome, navode da je važeći Zakon o udžbenicima liberalizovao njihovo izdavanje s obrazloženjem da će se time, zbog konkurencije, poboljšati kvalitet udžbenika, da će država od svih izdavača ubirati veći porez no što ga plaća zavod.

"Ta očekivanja nisu se ostvarila. U izdavačkoj delatnosti privatnih izdavača udžbenika, a njih ima više desetina i mahom su u rukama stranaca, nema prave kontrole ni u oblasti tiraža, niti u oblasti prodaje, a upitan je i kvalitet provere sadržaja udžbenika. Tržište udžbenika je izvan državne kontrole, što je neshvatljivo i iz više razloga štetno i neprihvatljivo za bilo koju pravno uređenu, slobodnu i nezavisnu državu. Način izbora udžbenika uzrokovao je pojavu korupcije i krši Zakon o monopolu. Na slobodnom tržištu izdavači udžbenika nisu ravnopravni, jer je Zavod za udžbenike jedini obavezan da štampa niskotiražna izdanja, raspisuje tendere i slično. To je nacionalni Zavod za udžbenike dovelo do ruba propasti. Veoma je važno, i to moramo da naglasimo, nijedna istinski nezavisna i ozbiljna država u svetu ne bi smela dopustiti da objavljivanje udžbenika od ključnog značaja za obrazovanje i vaspitanje, kao i za očuvanje i negovanje nacionalne svesti (poput srpskog, istorije, geografije, likovnog, muzičkog) prepusti bilo kojoj stranoj državi", izričiti su u SANU i kažu da to ne čine ni države iz kojih su strani izdavači došli u našu zemlju.

Da bi se očuvalo dostojno mesto Zavoda u srpskoj prosveti i kulturi i omogućio dalji uspešan rad ove ustanove, izložene „pogrešno shvaćenom i u praksi još pogrešnije organizovanom tržištu udžbenika”, predstavnici SANU apeluju na sve odgovorne političke činioce u zemlji. Od njih traže da se o Zavodu za udžbenike, kao ustanovi od posebnog značaja za državu, i o udžbenicima donese novi zakon sličan onom koji je bio na snazi od 1973. do 1993. godine.

Integralno sopštenje o predlogu novih zakona možete pogledati OVDE.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala