Nemački mediji: Budućnost „otvorenog neba“ sada u rukama Rusije i Evrope

Pratite nas
Nakon povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o otvorenom nebu, taj sporazum se našao pod pretnjom, a njegova budućnost zavisiće pre svega od Rusije i Evrope, piše nemački „Špigl“.

Kako objašnjava autor članka, Moskva želi da sačuva Sporazum, ali samo uz pouzdanu garanciju da Americi neće biti prenošeni obaveštajni podaci o „otvorenom nebu“. Istovremeno se navodi da je i Nemačka zainteresovana za spas dogovora.

„To je važan deo evropske arhitekture kontrole naoružanja“, istakao je ranije šef nemačke diplomatije Hajko Mas.

Avion Tu-154M-Lk-1 vazduhoplovnih snaga Rusije - Sputnik Srbija
Nakon Amerike i Rusija može izaći iz Sporazuma o otvorenom nebu

Sa svoje strane, Vašington je svoje napuštanje Sporazuma objasnio time da Moskva navodno krši njegove uslove i da, konkretno, ne dozvoljava izvođenje osmatračkih letova iznad Abhazije i Južne Osetije. „Špigl“ piše da, bez obzira na međunarodni protest, Rusija smatra te države nezavisnim i da one nisu obuhvaćene uslovima sporazuma.

Istovremeno, Kremlj optužuje Vašington za neispunjavanje sporazuma, pozivajući se na „faktičku zabranu“ osmatračkih letova u regionima SAD gde nema pisti za avione AN-30B, kao i da je nemoguće sprovođenje obaveštajne aktivnosti na Aljasci i Havajima. Kako dodaje nemački list, Rusija je i dalje zainteresovana za nadgledanje aktivnosti Amerikanaca u Poljskoj i Nemačkoj, zbog čega za sada ne namerava da napusti sporazum, kao i da Berlin takođe želi da sačuva sporazum s Moskvom.

Prema pisanju lista, Džo Bajden planira da preispita izlazak iz Sporazuma o otvorenom nebu, za šta će mu biti potrebna većina u Kongresu. Odnos snaga u američkom parlamentu zavisiće od rezultata reizbora u državi Mičigen. Međutim, eksperti smatraju da je demokratska većina malo verovatna.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Lavrov o Sporazumu o otvorenom nebu: Tužno što je mrtav zahvaljujući Vašingtonu

Nemački „Špigl“ upozorava na to da će nakon Sporazuma o otvorenom nebu sledeći još opasniji udarac za sferu kontrole naoružanja biti isticanje Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3). Kako je navedeno u članku, ukoliko on ne bude produžen početkom februara 2021. godine, prvi put tokom proteklih decenija u svetu neće ostati nijedan sporazum koji bi ograničio širenje nuklearnog oružja.

Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i postao je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. On je na snazi od 2002. godine i omogućava državama-članicama da otvoreno prikupljaju informacije o vojnim snagama i aktivnostima. Potpisnice sporazuma su 34 države.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala