Posle godinu dana pauze gradnja „Severnog toka 2“ nastavlja se u decembru

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaPutokaz prema gradilištu gasovoda "Severni tok 2" u Lubminu
Putokaz prema gradilištu gasovoda Severni tok 2 u Lubminu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ biće nastavljena početkom decembra posle godinu dana pauze, naveli su u kompaniji „Nord strim 2“.
„Da, možemo to da potvrdimo“, rekli su novinarima u kompaniji na pitanje da li planiraju da obnove radove na gasovodu u decembru.

U kompaniji su, takođe, rekli da će se radovi nastaviti u eksluzivnoj ekonomskoj zoni Nemačke.

Nemačka radio-stanica NDR je objavila i da je Uprava vodnih puteva i plovidbe u Štralzundeu, nemačka savezna država Meklenburg-Zapadna Pomeranija gde se gradi gasovod, skrenula je pažnju kapetanima brodova da budu posebno oprezni pri plovidbi južno od oblasti Adlergrund na Baltičkom moru a u vezi s početkom radova na gasovodu 5. decembra.

Kako se navodi, u toj oblasti se završavaju dva kraka budućih gasovoda koji vode od mesta gde na obalu izlazi „Severni tok 2“.

Trenutno je do završetka projekta ostalo još 75 kilometara, pri čemu je 16 kilometara u okvirima ekskluzivne ekonomske zone Nemačke, a ostatak na teritoriji Danske.

Realizacija projekta gasovoda obustavljena je u decembru prošle godine zbog sankcija koje je američka administracija uvela protiv kompanija koje rade na gasovodu.

Podsetimo, projekat „Severni tok“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke.

Novi cevovod trebalo bi da bude izgrađen pored „Severnog toka“. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da u Evropskoj uniji prodaju svoj tečni prirodni gas.

SAD smatraju da je ovo politički projekat koji preti energetskoj bezbednosti Evrope.

Ruska strana više puta je izjavljivala da je projekat apsolutno komercijalan i konkurentan i isticala da on ne podrazumeva obustavu tranzita ruskog gasa preko Ukrajine u EU.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala