London: Sukobi sa policijom i 155 uhapšenih na protestu protiv zaključavanja /video/

© REUTERS / HENRY NICHOLLSProtest protiv zaključavanja u Londonu.
Protest protiv zaključavanja u Londonu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Veliki broj ljudi okupio se u centru Londona protestujući protiv mera zaključavanja u okviru borbe protiv pandemije kovida 19. Policija je ispunila obećanje da će hapsiti demonstrante što je dovelo do žestokih sukoba.

Uoči protesta, policija objavila je saopštenje u kojem upozorava sve koji planiraju da putuju do Kings krosa da trenutne mere zaključavanja ne dozvoljavaju velika okupljanja.

​„Uoči planiranog protesta u subotu, 28. novembra, policija podseća da protesti trenutno nisu dozvoljeni zbog zabrane okupljanja prema važećim propisima o korona virusu. Svako eventualno masovno okupljanje moglo bi izazvati akciju policije“, navodi se u saopštenju.

​Policija je kasnije objavila da je uhapšeno 155 demonstranata zbog „kršenja ograničenja u vezi sa pandemijom korona virusa“.

Snimci sa događaja pokazuju kako se policajci sukobljavaju i hapse demonstrante, od kojih mnogi nisu nosili maske. Policajci bi ponekad stvarali „živi zid“ tokom hapšenja sprečavajući da im se drugi demonstranti približe.

​Masa je skandirala „sloboda“ dok je marširali ulicama vređajući policajce. Neki demonstranti nosili su natpise sa porukama poput „nema više zaključavanja“ i „prestanite da nas kontrolišete“.

​Demonstranti su u jednom trenutku uspeli da se probiju kroz kordon policajaca koji su pokušavali da spreče gomilu da krene napred i upozorili ih da se raziđu.

​Drugo veliko zaključavanje u Velikoj Britaniji trebalo bi da se okonča u sredu, 2. decembra. Međutim, ovo zaključavanje će biti zamenjeno sistemom nivoa, gde će se regije ocenjivati na osnovu „nivoa rizika“. Kritičari tvrde da bi to moglo da bude produženje zaključavanja za veliki broj građana, jer će se mnoga područja smatrati područjima„visokog“ rizika.

U Velikoj Britaniji je bilo skoro 1,6 miliona slučajeva zaraze kovidom 19 i više od 57.000 preminulih, prenosi RT.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala