Karabah: Vratilo se više od 23.000 izbeglica, uz podršku ruskih mirovnjaka

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaIzbeglice se vraćaju u Nagorno-Karabah
Izbeglice se vraćaju u Nagorno-Karabah - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više od 2.400 izbeglica vratilo se u Stepanakert u Nagorno-Karabahu iz Jermenije u toku protekla 24 sata, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Ukupno se do sada u Karabah vratilo 23.514 izbeglica.

Kako se navodi, ruski mirovnjaci i vojna policija su obezbeđivali prolazak kolone autobusa sa izbeglicama koje su se vraćale u Nagorno-Karabah sa teritorije Jermenije.

„Za bezbedan prolazak kolone autobusa preko kontakt-linije a u cilju povratka civila u svoje domove u Stepanakertu bili su zaduženi ruski vojnici“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

U međuvremenu, ombudsman za ljudska prava u nepriznatoj Republici Nagorno-Karabah Artak Beglarjan rekao je da su tela više od 400 jermenskih vojnika, poginulih tokom konflikta u regionu, prebačeni iz grada Šuša i drugih mesta.

Podsetimo, do eskalacije sukoba u Karabahu došlo je krajem septembra.

Sukobi su obustavljeni 10. novembra nakon što su lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije potpisali zajedničku izjavu.

Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala