Iranski ministar: Kukavičko ubistvo naučnika, Kosačov: Opasnost od šireg sukoba

© AFP 2023 / IRIB news agencyAtentat na iranskog naučnika u blizini Teherana
Atentat na iranskog naučnika u blizini Teherana - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dan nakon ubistva iranskog nukelarnog fizičara ne smiruju se reakcije. Šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif ocenio je da se radi o kukavičkom ubistvu kojim su prekršene norme međunarodnog prava. Ruski senator Konstantin Kosačov upozorava da to ubistvo može da bude povod za izbijanje obimnijih borbenih dejstava na Bliskom istoku.
„Kukavički teror, ubistvo još jednog od vodećih iranskih naučnika. Izvršili su ga zlikovci-teroristi grubo prekršivši norme međunarodnog prava, ignorišući ljudske i moralne principe. Pozivamo međunarodnu zajednicu da osudi državni terorizam“, napisao je Zarif na Tviteru na ruskom jeziku.

Za to vreme ruski senator kaže da ma ko stajao iza ubistva naučnika ono se nesumnjivo može okarakterisati kao teroristički akt usmeren na destabilizaciju situacije u regionu i provociranje snažne reakcije Irana.

Zato, kaže, Kosačov, dosta toga zavisi i od objektivnosti iranske istrage, od njegove reakcije ali i od pozicije međunarodne zajednice.

Kada se na to doda pojava američkog nosača u Persijskom zalivu onda su to sve znaci spremnosti za obimna borbena dejstva za koje je potreban okidač kakav može da bude ubistvo naučnika, upozorava on.

„Teheran ide civilizovanim putem, za razliku od onih koji su organizovali ubistvo“, rekao je on, podsetivši na stale optužbe na račun Irana da sponzoriše terorizam.

Podsetimo, u Iranu je juče ubijen nuklearni fizičar Mohsen Fahrizade – šef Organizacije za istraživanja i inovacije pri Ministarstvu odbrane Irana.

Prema navodima portala „Tajms of Izrael“, naučnika su nazivali „ocem iranske bombe“. Mediji takođe spekulišu da je Fahrizade bio „šef iranskog programa za nuklearno naoružanje“.

Fahrizade je bio profesor fizike i oficir u iranskoj Revolucionarnoj gardi, pišu iranski mediji.

Iranski zvaničnici tvrde da iza toga stoje Amerika ili Izrael i upozoravaju na odmazdu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala