Iran: Iste strukture iza ubistva naučnika i eksplozije na nuklearnom objektu u Natanzu

© AP Photo / Vahid SalemiTeheran
Teheran - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparol Organizacije za nuklearnu energiju Irana Behruz Kamlvandi izjavio je da iste strukture stoje iza diverzije na nuklearnom objektu u Natanzu i ubistva nuklearnog fizičara.
„Očigledno je da u tome postoji uloga cionističkog režima“, rekao je Kamalvandi, prenosi agencija ILNA.

Podsetimo, u Iranu je juče ubijen nuklearni fizičar Mohsen Fahrizade – šef Organizacije za istraživanja i inovacije pri Ministarstvu odbrane Irana.

Prema navodima portala „Tajms of Izrael“, naučnika su nazivali „ocem iranske bombe“. Mediji takođe spekulišu da je Fahrizade bio „šef iranskog programa za nuklearno naoružanje“. Fahrizade je bio profesor fizike i oficir u iranskoj Revolucionarnoj gardi, pišu iranski mediji.

Iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif rekao je da postoje ozbiljni dokazi o umešanosti Izraela u ubistvo iranskog naučnika.

Međutim, komandant Oružanih snaga Irana Abdulrahim Musavi izjavio je da je Amerika umešana u ubistvo iranskog naučnika i da je „očigledna zločinačka ruka Amerike, cionističkog režima“.

Načelnik generalštaba iranske vojske Mohamad Bageri upozorio je da „strašna osveta" čeka osobe koje su iza ubistva visokog iranskog naučnika Mohsena Fahrizada.

Predstavnici američkih obaveštajnih službi tvrde da je Izrael odgovoran za ubistvo iranskog nuklearnog fizičara Mohsena Fahrizadea, prenosi list „Njujork tajms“

Podsetimo, mediji su početkom jula pisali da je Izrael početkom jula izveo diverziju na nuklearnom objektu u iranskom gradu Natanzu detoniranjem eksplozivne naprave. 

Iranska organizacija za nuklearnu energiju saopštila je da se dogodio incident na jednom od objekata u izgradnji u fabrici za obogaćivanje uranijuma u Natanzu, a lokalne vlasti su objavile da je reč o požaru.

Prema rečima Kamalvandija, Iran je planirao da u objektu u Natanzu proizvodi savremene centrifuge.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala