Uloga žene u okupiranoj Srbiji: Otpor koji je za istoriju ostao nevidljiv

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kakva je bila sudbina žena u Srbiji u vreme drugog svetskog rata, u kontekstu društvenih, ekonomskih, političkih i kulturnih dešavanja u okupiranom društvu?

Da li se njihov položaj (koji je za istorijske izvore uglavnom bio nevidljiv) razlikovao u zavisnosti od pokreta kojima su pripadale (partizanski, četnički) i zašto je za razumevanje ovog pitanja potrebno sagledati položaj srpske žene u 19. veku – pitamo istoričarku Ljubinku Škorić, autorku nedavno objavljene studije „Žena u okupiranoj Srbiji 1941 – 1944.“

Na koji je način fenomen putovanja - kao sinonim za slobodu, kretanje kroz prostor i vreme, ali i kroz misli, snove, maštu - inspirisao savremene srpske pisce? Šta nam donosi zbirka priča „Zov daljine“ koju otvara priča nobelovca Petera Handkea, a nastavlja se raznovrsnim pričama 19 domaćih autora za „Orbitu kulture“ govore priređivači knjige Ljubica Arsić i Dejan Mihajlović.

Šta novo saznajemo o jednoj od najvećih muzičkih ikona 20 veka Dženis Džoplin, iz nedavno objavljene knjige o njoj, za Sputnjik otkriva Goran Skrobonja.

Povodom velikog jubileja valjevske gimnazije – 150 godina od osnivanja - o višestrukom značaju trajanja jedne takve kulturno –prosvetne institucije i njenim najznamenitijim đacima – ugostili smo nekadašnjeg valjevskog gimnazijalca akademika Matiju Bećkovića i direktora ove ustanove Predraga Jeftića.

Naš gost je i Boris Miljković, reditelj čiji će dokumentarni film „Povratak kući – Marina Abramović i njena deca“ biti premijerno prikazan 5. decembra na onlajn platformi „MojOFF“.

Orbita kulture: Ljubinka Škorić, Ljubica Arsić, Dejan Mihajlović, Goran Skrobonja, Matija Bećković, Predrag Jeftić, Boris Miljković
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala