Sijarto o pritiscima da odustanu od ruske vakcine: Jak je lobi protiv vakcina izvan EU

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Evropi postoji snažan lobi protiv vakcina koje dolaze „spolja“, ali Budimpešta će postupati u skladu sa interesima svog naroda, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto. Kako kaže, prve manje isporuke ruske vakcine „Sputnjik V“ protiv virusa korona u Mađarsku će stići u decembru, a veće u januaru.

Sijarto je dao intervju ruskoj TV „Rusija 24“, a na pitanje da li Budimpešta trpi pritisak drugih evropskih zemalja kako bi odustala od ruske vakcine, on je odgovorio:

„Naravno, postoji jak lobi protiv vakcina koje dolaze izvan Evropske unije. Ali, takav je život. Mi smo na to navikli. I mnogo puta smo pokazali da nas nikakav lobi neće zaustaviti da ne stavimo interese Mađara na prvo mesto. A u interesu Mađara je da dobiju vakcinu, bezbednu vakcinu najbrže moguće.“

Ministar je podsetio da će u decembru početi prve isporuke ruske vakcine „Sputnjik V“ a da će veće partije uslediti u januaru.

„Ruski ministar zdravlja je rekao da u decembru mogu da počnu da nam isporučuju male partije vakcine iz Rusije, a veće u poslednjoj trećini januara. Ali, pošto situacija izlazi iz okvira uobičajenog, teško je precizirati obime i datume isporuka“, rekao je Sijarto.

Ministar je rekao i da bi Mađarska volela da se deo proizvodnje vakcine odvija u samoj zemlji ali da bi za tako nešto bilo potrebno oko godinu i po dana.

Mađarska je prva evropska zemlja koja je dobila uzorke ruske vakcine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala