Ruska vakcina „EpiVakKorona“ biće sezonska: Imunitet već nakon mesec dana

© Press-služba Rospotrebnadzora / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv virusa korona "EpiVakKorona" koju je razvio ruski Državni naučni centar "Vektor"
Vakcina protiv virusa korona EpiVakKorona koju je razvio ruski Državni naučni centar Vektor - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vakcinacija ruskom vakcinom „EpiVakKorona" će biti sezonska, proučavaće se učestalost primene, ali imunitet neće biti doživotan, rekao je šef odeljenja za zoonotske infekcije i grip centra „Vektor“ Rospotrebnadzora Aleksandar Rižikov.
„Vakcinacija će biti sezonska. Proučavaćemo učestalost revakcinacije. Nakon minimum dve vakcinacije potrebna je revakcinacija za šest ili deset meseci", izjavio je Rižikov.

On se nada da će revakcinacija u budućnosti biti na svake tri godine, da će postojati stabilniji imunitet, ali ne doživotni. To je prednost vakcine u smislu njene sigurnosti.

„Imunitet se formira mesec dana nakon prve vakcinacije. Karantin nije potreban, ali je neophodna zaštita od spoljne infekcije, nošenje maske nakon prve i druge vakcinacije je neophodno kako se u tom trenutku ne bi zarazili, jer organizam u tom periodu nije zaštićen“, naveo je Rižikov.
Vakcina protiv virusa korona Centra Vektor - Sputnik Srbija
Ruska vakcina „EpiVakKorona“ jednostavna za čuvanje

On očekuje da će se nivo zaštite antitela održavati najmanje šest meseci. Tri nedelje posle vakcinacije pacijenti ne bi trebalo da se prehlade i konzumiraju alkohol.

Masovna vakcinacija „EpiVakKoronom“ će početi 2021. godine i biće besplatna.

Podsetimo, u oktobru je predsednik Rusije Vladimir Putin objavio o registraciji druge ruske vakcine protiv virusa korona, koju je razvio Državni Naučni centar „Vektor“, a koja je nazvana „EpiVakKorona“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala