Novi cilj čoveka na zadatku: Koga u stvari predstavlja visoki predstavnik u Bosni

© Flickr / MarijananaIlustracija - zastava Bosne
Ilustracija - zastava Bosne - Sputnik Srbija
Pratite nas
Visoki predstavnik u BiH ni u jednom trenutku nije bio predstavnik svih zemalja koje su učestvovale u donošenju dejtonskog sporazuma, a naročito Ruske Federacije. To se posebno vidi od 2008, kada se menja struktura međunarodnih odnosa i kada je Rusija i zvanično predstavljena kao rival u novom Hladnom ratu.

Komentarišući izjavu ruskog ambasadora u BiH Petra Ivancova da visoki predstavnik u toj zemlji „često pokušava da bude i predstavnik Brisela, direktno govoreći da treba više da bude EU nego Dejtona“,  stručnjak za međunarodne odnose sa Univerziteta u Banjaluci, Željko Budimir naglašava da kada govori o Evropskoj uniji, visoki predstavnik bukvalno predstavlja Brisel i veoma često Vašington.

Visoki predstavnik bi da Bosni nametne članstvo u NATO

Stoga je, dodaje on, reakcija ruskog ambasadora potpuno opravdana.

„To se može videti i kroz aspekt da je u Savetu za implementaciju mira Rusija uvek na drugoj strani u odnosu na zapadne zemlje kada su u pitanju najave reformi, najave predloga za promenu političkog i ustavnog sistema BiH i tako dalje. Visoki predstavnik je nastavio da radi sve ono što je radio od završetka rata na ovamo. Jedino se pozicija Rusije promenila – ona više nije država koja je nezainteresovana za ovaj prostor i ona vodi samostalnu politiku koja odgovara Republici Srpskoj“, navodi Budimir.

Evropska unija je, prema rečima našeg sagovornika, prioritet visokog predstavnika.

„Visoki predstavnik ovde je predstavnik političkog Zapada i sve što se tiče reformi i integracija, tiče se integracija u EU i nametanje NATO kao opcije i kao koncepta kolektivne odbrane“, kaže Budimir.

Tretman Rusije u EU najbolje se vidi po Ukrajini

Da su dosadašnji predstavnici Ujedinjenih nacija u BiH bili u stvari predstavnici velikih sila Zapada saglasan je i istoričar Čedomir Antić. Podela funkcija između EU i SAD u BiH je takva da najvažnije funkcije drže Evropljani, dok se one niže nalaze u rukama Amerikanaca.

„Poznato je da UN nažalost nisu idealna zajednica svih naroda, već su zajednica naroda u kojima dominiraju velike sile, koje imaju zone uticaja. Do skoro, dok nije došlo do otvorene agresije SAD, dela EU i NATO na Rusku Federaciju, BiH je bila viđena kao prostor uticaja EU“, ističe Antić.

Prema rečima našeg sagovornika, Rusija nije zadovoljna Evropskom unijom i to ne samo njenim aktivnostima u BiH.

„Videli smo kako je pitanje pristupanja Evropskoj uniji bilo oruđe za poništenje demokratske volje naroda u Ukrajini. Kako je u Ukrajini pobedila jedna ekstremistička grupa ljudi umesto da pobedi neka većina, koja bi svakako bila umerena koja god da je – proruska ili proevropska. U tim uslovima, naravno da će se predstavnici Rusije izjasniti na ovaj način“, kaže Antić.

Ivancov, odlazeći ambasador Rusije u BiH, oštro je kritikovao visokog predstavnika Valentina Incka izjavivši da što pre visoki predstavnik ode iz te zemlje, to bolje, kako bi narodi u BiH uzeli sudbinu u svoje ruke.

„I posle 25 godina od Dejtonskog sporazuma BiH je suverena zemlja. Visoki predstavnik ne bi smeo danas da bude kočnica napretka BiH, jer i u 14 prioriteta Brisela ne može visoki predstavnik biti na putu BiH u Evropsku uniju. Kancelarija visokog predstavnika trebalo je da bude zatvorena 2007, i o tome je odlučio Savet za sprovođenje mira (PIK), ali i 13 godina kasnije još uvek je ovde“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, dva naroda u BiH žele da se zatvori kancelarija.

„Posle 2007. u PIK-u je dominirao stav da funkciju visokog predstavnika treba da preuzme predstavnik EU. Ali pogledajte šta se dešava, visoki predstavnik često pokušava da bude i predstavnik Brisela, direktno govoreći da treba više da bude EU nego Dejtona. Za mene je taj stav neprihvatljiv“, rekao je Ivancov.

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala