Norvežanina isterali iz vojske zbog ruskih korena

© AP Photo / Matt DunhamNorveška vojska
Norveška vojska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Norvežanin Martin Jakobsen otpušten je iz Oružanih snaga te zemlje pet meseci nakon početka službe, a razlog su njegovi ruski koreni, prenosi portal NRK.

Kako se navodi u članku, Jakobsen je sanjao da služi u vojsci, a želja mu se ostvarila u januaru ove godine. Međutim, nakon samo nekoliko meseci dobio je loše vesti – vlasti su odlučile da on predstavlja opasnost, jer bi mogao postati špijun.

Razlog za to je rusko poreklo njegove majke i činjenica da ima rođake u Rusiji. Jakobsen je u Rusiji bio svega dva puta – kada je imao dve i 17 godina. Njegova majka živi u Norveškoj više od 20 godina.

„Osećam se kao da su me unapred optužili za državnu izdaju. Kao da mi je država rekla: nisi dovoljno Norvežanin. A ja sam se oduvek osećao kao pravi Norvežanin. To je veoma neprijatno“, požalio se 20-godišnji Jakobsen.

U poslednje četiri godine oko 700 vojnih lica u Norveškoj nije uspelo da prođe proveru lojalnosti, a mnogim od njih je to saopšteno kasnije, tek nakon što su primljeni u vojsku.

Ombudsman za ljudska prava u Oružanim snagama Norveške Rual Linaker je kritikovao činjenicu što mladim ljudima omogućavaju da započnu službu u vojsci pre nego što prođu proveru.

Prema novim pravilima, koja su stupila na snagu u aprilu ove godine, ljudima koji imaju veze sa drugim zemljama neće biti dozvoljeno da služe u norveškoj vojsci.

Prema rečima šefice kadrovskog odeljenja Oružanih snaga Gun Elizabet Hobjorg, nova pravila će se pre svega odnositi na one koji imaju veze sa Rusijom, Kinom, Ukrajinom, Filipinima, Brazilom, Belorusijom i Meksikom, jer se „često smatra da su te zemlje više od ostalih pretnja za Norvešku i NATO“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala