Knežević: Vladi manjinska podrška, tražimo povratak trobojke

© Sputnik / Nebojša PopovićKonferencija za štampu Demokratskog fronta
Konferencija za štampu Demokratskog fronta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jedan od lidera crnogorskog Demokratskog fronta Milan Knežević izjavio je da će vlada premijera Zdravka Krivokapića imati podršku DF-a, i pored toga što ih je mandatar, kako je naveo, doveo pred svršen čin odlukom da formira ekspertsku vladu.

Knežević je sinoć za TV Vijesti rekao i da će DF tražiti izmene Zakona o državnim simbolima kako bi se pored sadašnje državne zastave našla i trobojka iz 1905, kao i izmenu crnogorske himne.

Na opasku voditelja da njega i Andriju Mandića opisuju kao marionete Beograda i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Knežević je rekao da s Vučićem ima prijateljske i partnerske odnose i istakao da je Krivokapić s njim i Mandićem bio na ručku sa Vučićem u parohijskom domu u Beogradu.

On je naveo da je Srbija od 2012. do 2020. pomogla Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori sa više od četiri miliona evra.

Pomoć Srbima u Crnoj Gori od 2014. do danas je 7,8 miliona evra. Taj čovek od institucija treba da dobije zahvalnost za pomoć. Vučić nikad ne bi podržao ovakav eksperiment Krivokapića. S Vučićem imam prijateljske i partnerske odnose. Kada god smo bili u Beogradu, tada su na sastancima bili i Joković, Milačić, Danilović i predstavnici institucija koje dobijaju novac iz Srbije“, rekao je Knežević.

Konstitutivna sednica Skupštine Crne Gore - Sputnik Srbija
Izglasana odluka: Poslanici vladu Crne Gore 2. decembra biraju i onlajn

On je dodao da je Vučić Srbiju, kako je kazao, stavio na noge, i naveo da smatra da bi bilo dobro da zamoli predsednika Srbije da otvori nekoliko fabrika na severu Crne Gore.

Knežević je naglasio i da ne prihvata da su Srbi antidržavni element u Crnoj Gori i naveo da u vladi treba da bude predstavnika nacionalnih manjina.

Istakao je da je Krivokapić bez znanja DF-a potpisao sporazum o ekspertskoj vladi, a da ih nije konsultovao ni obavestio o tome.

„Moja odgovornost prema Krivokapiću se završava 2. decembra (izbora vlade). To znači da od 2. decembra ne želimo da dobijamo informacije preko medija, a da se ne razgovara pre toga s nama“, poručio je Knežević.

On je rekao da ovo nije ekspertska vlada nego postizborna koalicija Građanskog pokreta URA i NVO "Ne damo Crnu Goru" i poručio da će DF glasati za vladu, ali će ona imati manjinsku podršku.

Dodao je da je imao nekoliko razgovora s Krivokapićem i istakao da DF nije tražio nikakve funkcije, već je ponude za funkcije dobio od mandatara. Naveo je da je, međutim, nakon što su se unutar koalicije sastali i podelili resore, Krivokapić saopštio novi koncept.

„Mi dajemo sada manjinsku podršku jer nemamo nikakav sporazum sa mandatarom“, rekao je Knežević.

Knežević je za Krivokapića rekao i da je 1999. bio ekstremniji nego on i da je veličao četničku ideologiju, preneo je Tanjug.

Što se tiče optužbi za pokušaj državnog udara, rekao je da je sav dokazni materijal koji se prikuplja u Srbiji dostavljen tužilaštvu Crne Gore.

„Tvrdim da ja, Mandić i Čađenović nismo učestvovali u državnom udaru“, rekao je Knežević i poručio da je jedina normalna oslobađajuća presuda.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala