Južna Koreja: Demonstranti blokirali američku bazu

© REUTERS / Kim Jun-Bum/YonhapAmeričko vojno vozilo prolazi pored lansera sistema THAAD u bazi Songdžu u Južnoj Koreji
Američko vojno vozilo prolazi pored lansera sistema THAAD u bazi Songdžu u Južnoj Koreji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslednji pokušaj južnokorejskog ministarstva odbrane da isporuči građevinski materijal i opremu za obnovu američke baze u centralnom delu zemlje, naišao je na snažan otpor lokalnog stanovništva i aktivista koji su organizovali protest zbog primene raketnog sistema odbrane SAD.

Oko 70 meštana i aktivista okupilo se na mostu koji vodi ka bazi za odbranu područja na velikoj nadmorskoj visini u gradu Seongju u centralnom delu zemlje. Demonstranti su blokirali put kamionima koji su prenosili dnevne potrepštine za trupe u bazi i materijal i opremu za rad na poboljšanju uslova objekata u kojima žive, prenosi Jonhap.

Oko 600 pripadnika organa reda pokušalo je da rastera demonstrante koji su se vezali za konstrukcije nalik merdevinama postavljene na mostu i uzvikivali slogane protiv baze. Operacija je zaustavljena posle otprilike sat vremena nakon što se jedan aktivista popeo na obližnju liticu i pretio da će da skoči.

Nakon nekoliko sati pregovora, demonstranti su se složili da omoguće prolaz za 16 od 26 kamiona koji su prevozili osnovne potrepštine za pripadnike trupa u bazi, dok kamionima sa građevinskim materijalom i opremom nije omogućen pristup.

Demonstranti su se takođe složili da odu nakon što su kamioni napustili bazu.

Krajem oktobra aktivisti i lokalno stanovništvo su pokušali da spreče ulazak kamiona sa građevinskim materijalom i opremom u bazu, ali bezuspešno.

Kao sastavni deo američkog raketnog sistema odbrane, THAAD je zadužen za obaranje balističkih projektila kratkog i srednjeg dometa na velikim visinama.

Sistem je usvojen 2016. godine, što je izazvalo snažno protivljene Kine, koja je Južnoj Koreji zbog toga uvela ekonomske sankcije.

Seul i Vašington tvrde da sistem ima za cilj da obezbedi bolju zaštitu usled sve većih pretnji koje dolaze od Severne Koreje, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala