Haos zbog svinja iz Amerike: Zasuli premijera iznutricama, izbila tuča u tajvanskoj skupštini /video/

© Tanjug / AR/Chiang Ying-yingProtest na Tajvanu
Protest na Tajvanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Totalni haos nastao je u tajvanskom parlamentu kada su poslanici vodeće opozicione stranke Kuomintang (KMT) počeli da bacaju svinjske iznutrice tokom diskusije o ukidanju zabrane uvoza svinjetine iz SAD. Došlo je i do fizičkog obračuna među poslanicima.

Predsednik Tajvana Cai Ing-ven najavio je još u avgustu da će tamošnja Vlada od 1. januara odobriti uvoz svinjskog mesa sa prihvatljivim ostacima raktopamina, leka koji se dodaje u stočnu hranu i koji pospešuje rast nemasnog mesa koje neki farmeri koriste kod svinja.

Taj lek je zabranjen u Evropskoj uniji i Kini, ali je dozvoljen u SAD.

Odluka tajvanskih vlasti naišla je na odobravanje Vašingtona i ocenjena je kao jedan od prvih koraka ka postizanju trgovinskog sporazuma sa SAD, ali je izazvala protivljenje opozicije i zabrinutost javnosti zbog bezbednosti hrane nakon nekoliko skandala poslednjih godina.

Od početka zasedanja parlamenta sredinom septembra, poslanici Kuomintanga protestuju protiv odluke o svinjskom mesu sprečavajući premijera Su Ceng-čanga da govori za skupštinskom govornicom.

Kako bi premijeru omogućili da govori poslanici vladajuće Demokratske napredne stranke formirali su zaštitnu barijeru oko njega dok su poslanici opozicije zviždali držeći transparente u rukama.

Kada je premijer počeo da govori predstavnici KMT-a su ga zasuli svinjskim iznutricama i počela je tuča poslanika.

Vladajuća stranka osudila je ovaj potez navodeći da je reč o „odvratnom bacanju hrane“.

Opoziciona stranka navodi da je odluka o svinjskom mesu ishitrena i da predstavlja pretnju po zdravlje građana i optužuje vlast.

„Da bi zaštitila zdravlje ljudi i donju granicu bezbednosti hrane, opoziciona stranka ne može a da se ne odupre“, navela je opozicija.

Ovakvi ispadi u tajvanskom parlamentu nisu neuobičajeni, podseća Rojters.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala