Bugarski ministar upozorio: Zbog krize u vodosnabdevanju zemlju očekuju protesti

© AP Photo / Valentina PetrovaBugarski parlament
Bugarski parlament - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarski ministar za zaštitu životne sredine i vodnih resursa Emil Dimitrov upozorio je poslanike da bi primorski region Burgas sledeće godine mogao da ostane bez vode, kao što se ove godine dogodilo u regionu Pernik, zbog čega bi u zemlji mogli da izbiju protesti.

Prema rečima Dimitrova, akumulaciono jezero Kamčija, koje snabdeva vodom oblast Burgas, sada je popunjeno svega 45 odsto, umesto neophodnih 75 odsto, a nemoguće se osloniti na padavine.

„Došao sam da vas zamolim za pomoć. Ne tražim od vas da preuzmete na sebe moju odgovornost, ja sam za sve odgovoran. Sledeće godine poljoprivredu očekuje kriza u vodosnabdevanju. Imaćete izbore tri puta: redovne, predsedničke i proteste zbog vodosnabdevanja. U izuzetnoj smo krizi zbog kriminalnog zastoja kada je reč o remontu poljoprivrednih akumulacionih jezera i zbog uništavanja nacionalnog sistema za vodosnabdevanje“, rekao je ministar, koji se neočekivano pojavio na zasedanju Narodne skupštine.

Ministar se požalio i na to što zbog pandemije virusa korona na poslu prisustvuje oko 30 odsto zaposlenih, koji ne uspevaju da se izbore sa postojećim zadacima, jer on mora da šalje zaposlene „na besmislene provere“.

„A onda me pitate zašto ih nije bilo u kabinetu. Vi prosto ubijate Ministarstvo pred mojim očima“, ogorčen je Dimitrov.

Predsednica opozicione Bugarske socijalističke stranke Kornelija Ninova je pozvala ceo kabinet da podnese ostavku.

„Čuli ste najtačniju i najbeskompromisniju ocenu upravljanja premijera Bojka Borisova. Ovog puta ne dolazi od nas, opozicije, koja je iznosi četiri godine, nego od jednog od ministara Borisova“, rekla je političarka.

Ministarka za regionalni razvoj Petja Avramova je optužila Dimitrova da zastrašuje stanovnike Burgasa.

Kasnije je premijer Borisov primio Dimitrova, koji mu je detaljno objasnio korake koji moraju biti preduzeti. Borisov je naložio da se izdvoji 51 milion evra za obnovu sistema za vodosnabdevanje.

Neće biti krize u vodosnabdevanju“, napisao je kasnije Borisov na fejsbuku.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala